Harminc pincészet több mint száz borával, a mátrai borvidék szinte teljes szortimentjével találkozhatnak a Mátrai Május nagykóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest Hotel báltermében.

MTI

A Mátra Magyarország második legnagyobb borvidéke, ennek a hazai borfogyasztók közül mégis kevesen vannak tudatában, pedig egyaránt működnek ott magas minőséget képviselő családi pincészetek éppúgy, mint nagy, exportpiacokra termelő borászatok – mondta Megyeri Sára szervező.

Hozzátette, a Mátra az a borvidék, amelyhez “mindig bátran lehet nyúlni”, mert bármilyen borstílusban nagy a kínálat. Igen széles a fajtaválaszték, noha még folyik az útkeresés, most rajzolódik ki, milyen lesz a jövőben Mátra igazi arca – jegyezte meg.

Megyeri Sára szerint egyre fontosabb szerepet tölt be a borvidéken a hárslevelű, de érdemes megkóstolni a friss, illatos fajták borait is. A szombati kínálatból a szakember olyan különlegességeket is kiemelt, mint a Centurio nyerspezsgője vagy Losonci Bálint legújabb turánja, amely most mutatkozik be.

A Mátrai Borászok Egyesületével immár második alkalommal megszervezett budapesti kóstolón kiállít többek között a Babiczki Wine, a Benedek Pince, a Centurio Szőlőbirtok, Karner Gábor kézműves borászata, a Kerekes Pince, a Losonci Pincészet, a Nagygombos Borászat, a Szecskő Pince és Szőke Mátyás Pincészete.

Fotó: nemzetibormaraton.hu