A makói képviselő-testület döntése alapján Kováts Adél kapta idén a Páger Antal-színészdíjat. A 2001-ben alapított elismerést minden évben az a színész veheti át, aki – a szakmai kuratórium javaslata alapján – a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség, eszköztelenség. A díjat Farkas Éva Erzsébet polgármestertől május 14-én, a makói Hagymaházban vette át a színművész. 

061.hu

„Mindig is vallottam, hogy a kontinuitás, a kötődéseink erősítése nagyon fontos. Igenis nagy dolog, hogy egy civil kezdeményezést Makó városa felkarolt, és már több mint húsz éve – nagyon helyesen egy szakmai kuratórium döntése alapján – minden évben átad egy ilyen rangos díjat, amely nem csak a jutalmazott színművészek munkájának elismerése, de Páger Antal emlékét is életben tartja. Ebben a polarizált és agyonpolitizált világunkban, azt gondolom, kifejezetten legalizálja a díj hitelességét, hogy egy városvezetés együttműködve a szakmai bizottsággal hozza meg évről-évre ezt a döntést. Én ezt példaértékűnek tartom “, fogalmazott Kováts Adél.

Elmondta továbbá, hogy meglátása szerint ma többet jelent egy díj, mint korábban bármikor, hiszen ebben a  felgyorsult, információs zajjal terhes világunkban nehéz meglátni, meghallani azt a típusú munkát, amit ő képvisel. Nehéz látszódni, és ezt nehéz észrevenni a sorozatok és like-ok tengerében, tette hozzá.

Farkas Éva Erzsébet és Kováts Adél

“Nem könnyíti meg a helyzetemet, hogy a Radnóti Színház igazgatójaként a hétköznapokban az intézményvezetők szélmalomharcát vívom, amitől a színészi munkám – ami korábban sokoldalúbb, szabadabb vállalásokban tudott kiteljesedni és töltötte ki az életemet – óhatatlanul visszább szorult. Ilyen körülmények között különösen sokat jelent számomra ez az elismerés. Ebben a “Págeri minőségben” jelen lenni, számomra ez a látványos, ez a valós szakmai elismerés. Láthatóvá teszi mindazt, amiért nap mint nap dolgozom”

-fogalmazott Kováts Adél az elismerést átvéve.

Vezető fotó: MTI/Szigetváry Zsolt