Újabb jelentős zöldfelületet adott át Belváros Önkormányzata, ezúttal az Arany János utca Széchenyi rakpart és Tüköry utca közötti szakaszát újította meg faltól falig. A teljes körű fejlesztés során 33 új fával és 8 bokorfával, 1200 évelő és egynyári növényzettel, kerékpártárolóval, új utcabútorokkal, gyalogosbarát járdákkal, valamint egy utcai ivókúttal is gazdagodott az utca Duna felőli szakasza.

061.hu

A korábban jelentős zöldfelülettel egyáltalán nem rendelkező Arany János utca felújítása két ütemben zajlik, amelynek a most átadott, első – Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti – szakasza 2021. július elején indult meg. A tervezetten 2022 márciusában induló második ütemben a Nádor utcától egészen a Podmaniczky térig újul meg a teljes Arany János utca, ilyen módon összekötve a Dunát, a Belváros 2019-ben 82 új fával kiserdővé alakított impozáns terével.

„Már az első ütemben is, a belvárosi fejlesztéseknél megszokott módon, hangsúlyos zöldítéssel készültek a tervek, így ezen a viszonylag rövid szakaszon is kétoldali fasorral, 33 fával és 8 bokorfával, 1200 darab évelő és egynyári növényzettel, összesen 163 nm zöldfelülettel, gazdagodott az Arany János utca Duna felé eső szakasza, amelyet a második ütem ugyanilyen lendületesen követ majd, még ennél is nagyobb arányú fásítással”

nyilatkozta Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere.

Az Arany János utcában elültetett fák az utca teljes szakaszán történt közműkiváltás eredményeképpen 3 különféle technológiával (hagyományos, gyökércella rendszer, Stockholm-módszer) kerültek telepítésre. Belváros alkalmazta először 2019-ben a gyökércella rendszert hazánkban és az elmúlt 2 évben az ezzel a technológiával elültetett – a Podmaniczky és József nádor téri (82 db és 54 db), valamint a Vadász utcai (22 db) – fák azonnal robbanásszerű fejlődésnek indultak. A gyökércella rendszer biztosítja a fák gyökérzónájának védelmét, és kiegészítő rendszereivel szabályozható a gyökerek növekedése, illetve a talaj megfelelő nedvességtartalma és szellőzése is biztosított.

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere az V. kerület legfrissebb, zöld szemléletű közterület-fejlesztésénél az Arany János utcában

Belváros Önkormányzata ezúttal szintén az elsők között alkalmazta az ún. Stockholm faültetési rendszert is. A rendszer lényege, hogy a burkolt városi környezetben egy mesterséges váztalajba telepítik a fákat azok életképességének javítása érdekében. A mesterséges váztalaj kőzúzalék és termőtalaj keveréke, amely a fák teljes élettartama alatt biztosítja a fa gyökerei számára a nélkülözhetetlen oxigén-, víz- és tápanyag-ellátottságot. A váztalaj réseit a tápanyagokkal dúsított, jó minőségű termőföld tölti meg, az esővíz pedig behatolhat a fák gyökérzónájába és ott el is tárolódik. Ez lehetővé teszi az esővíz helyben történő felhasználását, így csökkentve a fák öntözési igényét is. A gyökerek és a talaj organizmusai számára a szükséges oxigén biztosítása érdekében a talaj stabilan – a fák élete során mindvégig – porózus marad. Mivel ezáltal a fáknak biztosítják a tápanyagokban és oxigénben gazdag teret, a fák egészséges, városi környezetben szokatlanul nagy gyökérzetet fejleszthetnek, szépen fejlődnek és nagyon sokáig élhetnek.

Mindegyik ültetett fa a belvárosi beruházásokban már megszokott módon nagyméretű, többször iskolázott, 30-35 cm törzsátmérőjű, várostűrő fajta. Növénykazettákba 8 darab bokorfát és több mint 1200 darab évelő növényt ültettek el, melyek fenntartásához öntözőhálózatot építettek ki. A kiszélesített gyalogosbarát járda, az úttest és a rendezett parkolósáv is természetes kőburkolatot kapott. Padokat, kerékpártámaszokat, hulladékgyűjtő edényeket és egy utcai ivókutat is kihelyeztek. Az új utca immár akadálymentes, a gépjármű közlekedő felületeket a gyalogoséval egy szintre kerültek. A meglévő lámpafejeket korszerű, LED technikájúra cserélték. Mindezzel Belváros Önkormányzata az Arany János utcában is folytatni kívánja a korábbi évek gyakorlatát és minél zöldebb, gyalogosbarát, élhető környezetet kíván teremteni a Belvárosban élők, dolgozók és itt áthaladók számára.