Jövő kedden kezdődik a Nemzeti Színház által szervezett V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), amelyen három színpadon 14 ország 27 produkcióját láthatják a nézők 29-ig.

MTI

A Nemzeti Színház pénteki közleménye szerint a jegyek kilencven százaléka elkelt már az idei MITEM fesztivál programjaira, még az Iliász, a Vérfarkas és a Figaro házassága avagy egy őrült nap emléke című produkciókra vásárolhatnak jegyet azok, akik szeretik a különleges színházi élményeket. A MITEM az Alekszandrinszkij Színház Svejk. Visszatérés című előadásával kezdődik kedden, a Nemzeti Színházban. A fesztivál fő témája a nemzeti kultúrák, a nemzeti színjátszás helye a globalizálódó világban. A fesztivál, mint minden évben, kaput nyit a világ mindenféle színház kultúrája felé, idén különösen az arab színházak irányába – áll a teátrum közleményében.

A találkozó programját orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni és Szerbiából, valamint Romániából határon túli magyar előadások színesítik. A közleményben Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója felidézi: érkezik előadás Tunéziából, Libanonból, fellép egy Németországba menekült szír társulat, és látható lesz egy Belgiumban élő iraki rendező előadása is. A fesztiválon látható lesz a kortárs színház nagy mestereinek rendezései közül számos: a litván Eimuntas Nekroąius és Rimas Tuminas, az orosz Andrej Mogucsij, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin előadásai.

Ismét a fesztivál vendége lesz a milánói Piccolo Teatro, ezúttal Antonio Latella Pinokkióját hozzák. Szerepelnek az államiságuk századik évfordulóját ünneplő észtek, Elmo Nüganen Vágyakozás című előadásával. Hangsúlyos az idei MITEM-en a német színház jelenléte: a Berliner Ensemble A kaukázusi krétaköre Michael Thalheimer rendezésében a kortárs német színház élvonalát képviseli, és ők hozzák Oliver Reese A bádogdobját is. Ismét meghívtak határon túli magyar előadásokat: Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice, Újvidékről pedig a Borisz Davidovics síremléke című előadás érkezik, utóbbit Alekszander Popovszki rendezte. Marosvásárhelyről pedig Zakariás Zalán rendezését, a Migránsoook avagy túlsúlyban a bárkánk című előadást láthatják nézőink.

“Megismerhetjük, hogyan látják a színházi alkotók a válságok és háborúk sújtotta, konfliktusokkal terhelt világukat, önmagukat, helyzetüket saját hazájukban vagy kivándorolva, hagyományaik felé fordulva vagy éppen azokon túllépve” – idézi a közlemény a főigazgató szavait. “Az elmúlt években társakra találtunk, mert a MITEM-re meghívott művészeket – Koreától Svájcig, Grúziától Norvégiáig, Libanontól Belgiumig – ugyanaz a szenvedély hajtja, mint bennünket. Hiszünk abban, hogy a színház képes áthidalni kulturális, gondolkodás- és világlátásbeli különbségeket. A színház képes a kultúra leglényegét megmutatni: a kíváncsiságot” – teszi hozzá Vidnyánszky Attila.

Az idei fesztivál mottója egy Szophoklész idézet: “Szeretetre születtem, s nem gyűlöletre”. Azt mondják, békeidőben az emberek az utolsó pillanatokig a megszokott módon élik életüket, hiába látják az intő jeleket. Gyanútlanul, mint Oidipusz király, aki azt hitte elkerülheti a sorsot, amit megjósoltak számára. Tudatlanul, mint Pinokkió a hazug világ dzsungelében. Nem törődve a veszéllyel, mint Gruse, a grúz szolgálólány, aki a kormányzó gyermekét menti. Az ötödik Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra olyan megrendítő erejű előadásokat hívtunk, amelyek által tisztábban láthatjuk a világot, amelyben élünk, a sorsot, ami ránk vár és segíti döntéseinket a jövőnk alakításában” – zárul a közlemény Kulcsár Edit dramaturg, a fesztivál főszervezőjének szavaival. 

Fotó: Nemzeti Színház honlapja