Végre a nagyközönség is birtokba veheti a Belváros- Lipótvárosban megújult Arany János utcát, amely a Duna-partot a történelmi Belvároson át köti össze a megújult Podmaniczky Frigyes térrel. A rekonstrukció elsődleges célja volt az utcában a zöldfelület és a növénytömeg növelése, a gyalogosforgalom elsőbbségének elősegítése, a közösségi jelleg erősítése: 62 db várostűrő fát, valamint 148 négyzetméter zöldfelületet telepített a kivitelező. Ezzel az utca teljes szakaszán közel 100 egyedből álló fasor jött létre.

061.hu

Fotók: Hatlaczki Balázs 

A megújult szakaszon az Arany János utca teljes egészében minőségi természetes kőburkolatot kapott. Fontos kiemelni, hogy az Október 6. utca és a Sas utca közötti szakaszon a 24‐es házszám nyugati része előtti parkolók alá az itteni épületek csapadékvizét hasznosító esővízgyűjtő medence épült, kiegészítve egy fúrt kúttal, ami a csapadékszegényes időszakokban tudja pótolni az esővízgyűjtő vizét. A Sas és a Hercegprímás utca között van a 15 autóbusz megállója is, amit a korábbi helyénél előbbre került (a 23‐as házszám elé), mert így a megálló közelebb került a Hercegprímás utcai rendelőintézethez, ami a busz állandó utazóközönségének egy fontos célpontja. A buszmegállót egy‐egy növénykazetta fogja közre, a nagyobbik növénykazetta mellé egy köztéri ivókutat is elhelyeztünk.

A növénykazetták és a fasorok öntözését automata öntözőrendszerrel oldották meg, amelynek lényege, hogy az öntözés földbe telepített rendszer segítségével automatikusan, előre meghatározott program szerint történik, ezáltal a megfelelő víz- és tápanyagellátás egyszerűen és folyamatosan biztosítható. A beruházás területén már meglévő fákhoz (egy kivételével) utólagosan gyökérzónás öntözőrendszert telepítettek.

Az utca megújítása elsősorban a gyalogos és kerékpáros közlekedők szolgáltatási színvonalának javítására törekedett, amelyhez hozzátartozik az is, hogy a közúti forgalom számára 30 km/h sebességkorlátozást vezettek be a forgalombiztonság javítása, valamint annak érdekében, hogy a gyalogosbarát módon megújított útszakaszon a magas sebesség miatt ne alakuljanak ki veszélyhelyzetek. A kerékpárok elhelyezésére több helyen új kerékpártámaszokat is kihelyeztek.