Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 30
 •  
  30
  Shares

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a népzene ünnepét a Müpában. Idén február 23-án szombaton lesz a gálaműsor, amelyen a magyar nép- és világzene rangos előadói, köztük a világhírű Muzsikás együttes, a magyar autentikus népdaléneklést más világok iránti nyitottsággal ötvöző a capella formáció, a Dalinda, valamint a kelet-európai cigányzenei hagyományból táplálkozó Mitsoura is fellép. A népzene ünnepén ráhangolódásként és ráadásként táncház lesz az Előcsarnokban, Szatmártól Székelyföldig a Kárpát-medence legszebb zenéit húzza majd a Magos zenekar.

MM – 061.hu

A Müpában 2008 óta ünnepelik táncházi és világzenék legendás és újabb képviselőit, amelyek azt tanúsítják, hogy a városi életmódban sem szakadt meg a népzenei hagyomány. Autentikus és újító népzene találkozik ezeken az esteken, s ez a sokszínűség a műsorban is minden évben tetten érhető.

Jó szokássá vált, hogy a népzene ünnepe a gyerekek számára is elsőrangú programot biztosít, erről – délután öttől hatig – a Makám együttes Bogárbál című műsora gondoskodik, közel hozva a városi gyerekekhez a természetet: erdőt, mezőt, tavat, folyót és a bennük élő állatokat. A nap különlegessége, hogy a Magos zenekar kétszer is – előbb este hattól hétig, majd tíztől tizenegy óráig – húzza majd a talpalávalót, a táncház szerelmeseinek tehát az Átriumban a helyük.

Az esti gálaműsoron a tradicionális és a feldolgozott népzenék hívei is számíthatnak különlegességekre, de talán még soha nem volt olyan ünnep” amely ilyen sok új produkciót kínált. Fellép a világhírű Muzsikás, amelynek ezúttal Kacsó Hanga, Berecz István és Porteleki Áron lesz a vendége.

Az autentikus hangzás uralja az utóbbi években befutott Magos Zenekar programját is, a koncertteremben éppen úgy, mint a táncházban. Itt lesz a Tímár Sára, Orbán Johanna és Paár Julianna alkotta Dalinda a cappella trió is, amely a magyar autentikus népdaléneklést frissességgel és más világok iránti nyitottsággal ötvözi nagyszerűen.

Katartikus etnojazzt ígér Borbély Mihály is – Bolya Mátyás, G. Szabó Hunor és Horváth Balázs társaságában), Szokolay Dongó Balázs ezúttal a Zoord Együttessel és Mogyoró Kornéllal – Zordongoló néven – mutatkozik be, és új zenekarával lép fel – Moldvai Márk, Kaltenecker Zsolt, Gábos Barna, Födő Sándor és Jeli András kíséretében – Mitsoura a kelet-európai cigányzenei hagyományt indiai és észak-afrikai motívumokkal ötvözve.

Fotó: Opitz Tamás


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 30
 •  
  30
  Shares