Csütörtök este ingyenes koncert volt a belvárosi Erzsébet téren, az Út a Mosolyért Alapítvány egy rendkívüli cél érdekében egy nem mindennapi zenét kínált az érdeklődőknek. A Mosoly koncert fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az autizmus spektrum zavarral élő gyermekek orvosi vizsgálatának és kezelésének nehézségeire. Az adománygyűjtés egy – a Közép-Európában is egyedülálló –, elkülönített és akadálymentesített autista ellátóközpont létrehozását hivatott segíteni, amely megkönnyítené a Heim Pál Gyermekkórház autista betegeinek hétköznapjait.

SZFA- 061.hu

Megérteni. Elfogadni. Segíteni. Ez volt a jelmondata az Út a Mosolyért Alapítvány által szervezett, adománygyűjtéssel egybekötött Mosoly Koncertnek, amelyen a 100 Tagú Cigányzenekar és a magyar popszakma legjava ötvözte zenei tudását egy olyan különleges előadással, amellyel korábban még egy színpapod sosem találkozhattunk. A fellépők között volt Szulák Andrea, Hevesi Tamás, Kasza Tibor, Závodi és Berkes Olivér, Király Viktor, Radics Gigi valamint Vastag Csaba. 

Gubcsó Balázs az Út a Mosolyért Alapítvány kuratóriumi tagja a 061.hu kérdéseire elmondta, hogy az alapítvány létrehozásakor azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy olyan dolgot hozzanak létre, amely hosszútávú megoldást nyújthat a problémákra. “Magyarországon, de még Közép-Európában sincs autista gyermekek ellátására alkalmas ellátó központ, pedig ezeknek a gyermekeknek speciális ellátására van szükségük. Például egy sima fogászati kezelésnél is általában áltatásra van szükségük. Épp ezért a Heim Pál gyermekkórház Madarász utcai részlegén egy olyan központot hozunk létre nagyjából 350 négyzetméteren, ahol nem a megszokott kórházi környezet fogadja a pácienseket, így megelőzve az egészségügyi intézmények által kiváltott stresszt. De lesz négy darab kétágyas, fürdőszobás helyiség is, ahol a vidékről érkezők meg tudnak szállni. Az ellátó központot december környékén szeretnénk átadni, az induláshoz nagyjából 20 millió forintot kell összegyűjtenünk.”

A gyülekező tömeget Teomo egy laza lemezpörgetéssel melegítette, ezután a 100 Tagú Cigányzenekar lépett színpadra a hazai zenei élet sztárjaival. Fehér István, a 100 Tagú Cigányzenekar koordinátora kifejtette, hogy a zenekar profi zenészeinek egyáltalán nem okozott problémát a populáris repertoár. “Sok zenészünk vendéglátós muzsikus volt, ahol a műfajok széles spektrumából kellett előadniuk, így simán veszik az ilyen akadályt is. A popénekesekkel előadott hat dalra tíz nap alatt készültünk fel. Harminc év alatt vérbeli színpadi zenészek lettünk, így nem okoz gondot semmilyen műfaj.”

A hét felvonásos Mosoly koncert zenei műsorát megelőzően és azt követően is rengetegen éltek a lehetőséggel, hogy a helyszínen felállított gyűjtőpontokon adakozhassanak, ami közel egymillió forintot jelentett. Az Út a Mosolyért Alapítvány bankszámlaszámára pedig folyamatosan érkeznek az adományok, ezidáig tizenegymillió forintnyi támogatás gyűlt össze. 

A 10918001-00000087-36910019 bankszámlaszámra utalt összeggel május végéig te is segíthetsz az ellátó központ létrehozásában.

Fotók:  Horváth Péter Gyula