Újra megjelent minden idők egyik legizgalmasabb és legáramvonalasabb new wave zenekarának, a The B-52’s-nak a harminc éve publikált Cosmic Thing című albuma, amihez kísérő ajándékot is adtak: egy koncertfelvételek tartalmazó bónuszlemezt. Közismert, hogy a zenekar szellemi tulajdona a Love Shack című felvétel, aminek az lesz a sorsa, hogy előbb-utóbb rárakják egy Tarantino-film soundtrackjére, illetve ott van a new wave arculati kézikönyvének mintadarabja, az 1978-as keltezésű Rock Lobster

PZL – 061.hu

Aki a kilencvenes években szocializálódott, annak is ott van az 1994-es élőszereplős (Meet) The Flintstones, amivel 1994-ben kasszát robbantottak. A The B52’s rockabillyből és ska hatású ritmusokból vizionált csacska new wave zenéje ma sem hiányozhat a retro házibulikból. A zenekar igazi partyhimnuszokat játszott, attitűdjükben előlegezték a 90-es évek rave-es partykultúráját. A Cosmic Thing egyfelől baromi megkésett album, hiszen ki az, aki new wave-el házal 1989-ben, mint valami ószeres, ugyanakkor az album tényleg előremutató is egyben, tényleg van valami MTV-kompatibilis rave-party feelingje. Az album része a magyar popművelődés történetének is, hiszen 1990 körül nem volt olyan privát rendszerváltó házibuli, ahol ne rakta volna be valaki a Love Shack-et, ami már első hallásra is mindenkinek ismerős volt, szóval, a dal olyat tudott, amit csak a legnagyobb slágerek: mindig is bennünk voltak, de csak 1990 körül játszotta le először lelkünk wurlitzere.

Az album a zenekar bezzeg-lemeze, afféle terápiás munka, hiszen részben ezzel az albummal dolgozták fel az AIDS-ben elhunyt gitárosuk Ricky Wilson halálát. Néhány év bénultság után álltak elő a nagyon is életigenlő Cosmic Thing albummal, ami olyan volt, mintha Fred Schneider zenekara robbanós cukorkától tépett volna be egy pukizós párnákat is árusító crazy játékokat áruló bolt megnyitóján. Ez volt az a lemez, amikor Strickland felállt a doboktól és átváltott gitárra, és ekkor álltak neki a party-himnuszok szakmányban való gyártásának. Ott a címadó Cosmic Thing, a Love Shack, a ’Roam… A zenekar olyan volt, mintha csak egy rajzfilmrendező asztalán készültek volna, eleve önmaguk karikatúráinak tűntek, Kate Pierson és Cindy Wilson alákócolt hajai olybá tűntek, mintha csak a Jetson család űrmeséit játszották volna el élő szereplőkkel. A Cosmic Thing jó móka, kötelező partikellék ma is.

The B-52’s
Cosmic Thing
Warner
10 szám+ 5 bónusz + CosmicTour koncertlemez 60+ 55 perc