Elmozdulások címmel rendhagyó közönségnapot tartanak péntek délután a Műcsarnokban Sebastiao Salgado brazil fotóművész nagysikerű, Genesis című kiállításához kapcsolódva. Lesz faültetés, beszélgetések, performanszok és tárlatvezetés is.

MTI

13 órától a soproni Roth Gyula Erdészeti Szakgimnázium tanulói fát ültetnek az épület melletti parkos területen Sebastiao Salgado tiszteletére, majd 15 órától kerekasztal-beszélgetés következik az ökológiai problémák iránt elkötelezett, közösségszervező művészetről és tudományról. Bevezetőt tart és a beszélgetést vezeti: Nina Czeglédy magyar származású kanadai művész, kurátor; beszélgetőtársai Borsos Balázs kulturális antropológus, Keserü Katalin művészettörténész, Bubla Éva, Kondor Attila és Menasági Péter képzőművészek, valamint a megjelentek lesznek – közölte az MTI-vel a Műcsarnok.

Mindeközben 14 és 18 óra között installációkkal és performanszokkal várják az érdeklődőket a Genesis című kiállítás terében Lipkovics Péter és az egri Eszterházy Károly Egyetem természetművészet szakos hallgatói, Koller Margit és a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakos hallgatói, valamint Kudász Gábor Arion és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói.

A közönségnapon a Műcsarnok 50 százalékos kedvezményt ad a teljes árú, diák, nyugdíjas vagy családi, csoportos jegyek áraiból. Egyetemi hallgatók 400 forintos szakmai belépővel látogathatják a közönségnap programjait.

A világhírű brazil fotóművész, Sebastiao Salgado nagyszabású tárlata a modern társadalom hatásaitól még mentes, “paradicsomi” tájakra viszi a látogatót. Genezis című, monumentális sorozata a modern társadalom hatásaitól még mentes hegyek, sivatagok, óceánok, állatok és népek, a még érintetlen tájak és élővilág felfedezését célul kitűző nyolcéves expedíció eredményeiről számol be.   Sebastiao Salgado több mint harminc alkalommal indult felfedezőútra gyalog, könnyű légi járművel, tengerjáró hajón, kenuval vagy hőlégballonnal, hogy fekete-fehér képein megörökítse többek között a Galápagos-szigetek állatfajait és vulkánjait, az Antarktisz és a dél-Atlanti-óceán bálnáit, pingvinjeit, az Amazonas-esőerdő mélyén rejtőzködő állatfajokat és törzseket, a Nyugat-Pápuán élő kőkorszaki korowai népet, a sarkkörön lakó nomád nyenyeceket és rénszarvascsordáikat, a Grand Canyon szurdokait és Alaszka gleccsereit. A kiállítás, amelynek már több mint tízezren látogatója volt, november 12-ig látható a Műcsarnokban.

fotó: Műcsarnok