Közös évadkezdésre készül a Nemzeti Színház és a Nemzeti Táncszínház, szeptembertől különleges táncszínházi produkciókat is láthat a Nemzeti Színház közönsége – olvasható a Nemzeti Színház MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

MTI

A Nemzeti Táncszínház tizenhárom év után, 2014 őszén hagyta el a Karmelita kolostor épületét, így az idén már a harmadik olyan évadát kezdi meg, amelyben táncelőadásaikat különböző helyszíneken mutatják be. A 2016/17-es évad újdonsága, hogy produkcióikat a Nemzeti Színház épületében is megvalósítják.

Elsőként a Juronics Tamás vezette Szegedi Kortárs Balett A munka gyümölcse című produkciójának budapesti bemutatóját láthatja a közönség a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán szeptemberi 21-én.

Emellett helyet kap a teátrumban a Feledi Project Psyché című produkciója is, amelynek rendező-koreográfusa Feledi János. Újra látható lesz Bozsik Yvette Kabaré című előadása, amely az 1920-as, 1930-as évek német kabarévilágába kalauzolja el a nézőket. A produkció – amelyben a koreográfus-rendező a Zenebohóc szerepében lép színpadra – szeptemberben és októberben is látható a Nemzeti Színházban.

Műsorra tűzik két vidéki kőszínház tánctagozatának előadását is. A Miskolci Balett Federico Fellini olasz filmrendezőnek emléket állító Férfiak, nők, Fellini című előadása az októberi műsorban szerepel. Emellett a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadását, a Hekabé című táncjátékot is láthatja a közönség; Blaskó Borbála koreográfus produkcióját Euripidész tragédiája ihlette.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes – amely a Nemzeti Színház Körhinta című előadásában is szerepel – szintén fellép a teátrumban. Október 28-án Zsuráfszky Zoltán .még Egy mondat. című alkotói estjét tűzik műsorra az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.

A Nemzeti Színház közönsége Pirók Zsófia táncművész Suspiros – Sóhajok című flamenco-előadását is láthatja

Az évet egy bemutatóval, a Magyar Állami Népi Együttes Apám ablakából az ég című új darabjával zárják. A produkció zenéjét és koncepcióját Szabó Balázs énekes, zeneszerző jegyzi. Az előadás ötvözi a zene, a tánc, a költészet, a színház és a bábművészet eszközeit, sajátos táncszínházi világot hozva létre.

Vezető kép: Wikipedia