Nem lehet nem észrevenni azt, ami a budapesti tűzfalakkal történik. Új szintet lépett az illegális pesti graffiti: nemcsak a tűzfalakat festik össze, hanem már az épületek legfelső homlokzati sávját is. Talán Cipoe-nek hívják az illetőt, talán nem, talán rosszul olvassuk a nevét, talán nem, és persze, ő sincs könnyű helyzetben, néha tükörírással kell felfújnia a szövegét, lezuhanhat, amit nem valószínű hogy túlélne.

LZ – 061.hu

Az extrém sport és a graffiti összeházasítását célul kitűző Valaki, otthagyta kézjegyét az Oktogon több épületén, a Nyugati téren, persze, főleg olyan helyeken dolgozik, ahol sokan megfordulnak. Beoson a lépcsőházakba, fel a padlásig, letöri a padlásajtó lakatját, majd kimászik a tetőre és kiírja: Cipoe. Mit csinál vajóban? Elrontja azok örömét, akik szeretik Budapestet, akik szeretnek felnézni az épületekre, akiknek fontos Budapest képzelt és valós hagyománya. Igen, itt van valaki, aki azt élvezi, hogy tönkre teheti a város arculatát, szétzúzhatja mindazt, amit látképnek vagy éppen városképnek hívunk. És nem igaz, hogy nem lehet elfogni egy olyan városban, ahol minden sarkon, és szinte minden második épületen van térfigyelő kamera.

Cipoe sokkal többet árt a városnak, mint azok, akik csak fejmagasságban fújják össze a felújított belvárosi házakat. Mert azokat sérült felületeket le lehet újra festeni, le lehet újra mosni, viszont Cipoe munkásságát csak ipari alpinisták tudják eltüntetni, ami sokkal többe kerül, mint egy sima graffttimentesítés. Nem tudom van-e valami víziója az V. illetve a VI. kerület városvezetőinek, mert mi, városlakók csak azt látjuk, hogy napról napra egyre nagyobb felületen sérül a budapesti városkép. Nem lehet például úgy felnézni a Bazilika emblematikus tömbjére, hogy ne azzal szembesülnénk, mit tett Cipoe ebben a szakrális térben. Csak remélni tudjuk, hogy hamarosan valamelyik büntetés végrehajtó intézetben húzhatja kulcsával a rovátkákat, legyen ez az ő igazi grafittije.

Képek: LZ