Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 2
 •  
  2
  Shares

Idén virtuális formában rendezik meg a közösségekben rejlő értékeket és a közösségi kezdeményezéseket fókuszba helyező Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot május 11. és 17. között. A programsorozat az „Így is összetartozunk” mottóval hirdeti, hogy a közösség megtartó ereje ma fontosabb, mint valaha. 

061.hu

A Közösségek Hete rendezvénysorozatot – amely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, valamint az Országos Széchényi Könyvtár, és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével valósul meg – minden évben kulturális intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek és közösségek számára hirdetik meg, olyan programokkal lehet rá jelentkezni, amelyek – képviselve a Közösségek Hete szellemiségét – felhívják a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, az intézményekben és azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre. A programsorozat megvalósításával kapcsolatos eredeti elképzeléseket ugyan felülírta a koronavírus-járvány, de a szervezők – átérezve, hogy mekkora erőt jelent most, ha a karanténban élő emberekhez eljuttathatják a Közösségek Hete üzenetét – rövid idő alatt újragondolták a koncepciót és a rendezvényt az online térbe költöztették. 

A Közösségek Hete felvezető eseményeként – s hogy lélekben együtt tudjunk készülődni a közösségek ünnepére – arra kértek mindenkit, hogy ki-ki a saját otthonában állítson májusfát, vagy díszítsen májuskosarat, melyen elhelyezheti jókívánságait, szeretetüzeneteit. A felhívás nyomán nagyon sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az alkotások, illetve a Közösségek Hete virtuális kapunyitására, a május 11-re elkészülő online kiállítás az Állíts Te is májusfát Facebook csoportban tekinthetők meg.

Idén az ország közel 80 települése kapcsolódott be a programsorozatba, Pest, Hajdú-Bihar, valamint Somogy megyéből érkezett a legtöbb regisztráció. Hat tematikából választhattak a programszervezők. A „Karantén kultúra” programtípus keretében az Algyői, a Sopronkövesdi és az Eleki Tájház kollégái virtuális séta keretében vezetik végig a látogatókat a tájházon. A Solymár Imre Városi Könyvtár játékra hívja a számítógép előtt ülőket: skicc részlet alapján kell felismerni Bonyhád valamely jellegzetes épületét. Erzsébetvároshoz kapcsolódó bélyegek képeit osztja meg a budapesti Bélyegmúzeum Facebook oldalán, kommentben mindenki megírhatja, hogy szerinte hogyan kapcsolódik a bélyegkép a kerülethez. Számos település a helyben felfedezhető értékekre online kvízjátékkal hívja fel az ott lakók figyelmét.

A „Ki mit tud? – Tanuljunk egymástól! – Interaktív műhely” keretében a Ceglédberceli Kultúrház és Könyvtár a kisgyermekes családokat szeretné közös alkotásra ösztönözni: olyan tündérkert készítésre biztatják az aprónépet és szüleiket, mely akár a balkonon is elfér. A Balatoni Kálmán Imre Emlékház munkatársai a népszerű karanténkonyha ötletét felhasználva fakanalat és sodrófát ragadnak, hogy elkészítsék az operettkirály kedvenc ételét. Az emlékház Facebook oldalán főzés közben többek között a művész magánéletének néhány érdekességére is fény derül. Az Emlékház dolgozói a gyerekeknek egy barkácsolós videóval kedveskednek, amely során otthon is megtalálható alapanyagokból és eszközökkel különböző színházi kellékek elkészítését mutatják meg.

Az „Egyhetes sportkihívás” tematika mozgatta meg a Tatabányai Múzeum fantáziáját: „BányaBarangoló” programjuk igazi kihívás valamennyi vállalkozó felnőtt vagy gyermek számára, ha végigfutják a bányautak valamelyikét. Megosztott szelfiket várnak a teljesített feladatról. A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében zenevonaton utazó zenészek adnak pénteken térzenét a celldömölkieknek, hiszen tudják, hogy: „Van időnk szeretni”. A BEMKK Petőfi Művelődési Központ az „Ökotippek” programtematika keretében otthon is megvalósítható ötleteket, tippeket oszt meg közösségi oldalán.

A Közösségek Hete programjairól a www.kozossegekhete.hu honlapon tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők. Számos színes programajánló található továbbá az esemény facebook oldalán is: www.facebook.com/kozossegekhete/ .

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 2
 •  
  2
  Shares