Célegyenesbe érkezett a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázata, a finisben három versenyző maradt állva: Kesselyák Gergely, Miklósa Erika és Vadász Dániel, írja az Index, több, egymástól független forrásból megerősített információi alapján. A végső döntést Csák János kulturális és innovációs miniszter hozza meg 2023. május 27-ig.

061.hu

Április 26–27-én a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bizottság meghallgatta mind a tizenegy jelöltet, akik a Magyar Állami Operaház élére pályáztak. A testület elő ülésén Csák János kulturális és innovációs miniszter az Index információi szerint azzal indította útnak a grémiumot, hogy szakmai döntést vár tőlük, és hogy legalább három alkalmas jelöltet nevezzenek meg, akik közül választhat.

A bizottsági meghallgatást követően három jelöltet javasol a bizottság: Kesselyák Gergelyt, az Operaház jelenlegi első karmesterét, aki Mádi Zoltánt főigazgató-helyettesi pozícióra jelöli, Herczeg Tamás pedig ügyvezető igazgató lenne. A balettigazgató-jelölt Harangozó Gyula.

A második jelölt Miklósa Erika opera-énekesnő, aki Popova Aleszja balettművészt, táncpedagógust balettigazgatónak, Vajda Gergely karmestert-zeneszerzőt főzeneigazgatónak, Fabio Ceresa olasz rendezőt művészeti igazgatónak, Bonecz Ervin kulturális menedzsert főigazgató-helyettesnek kérte fel.

A harmadik jelölt Vadász Dániel jogász, énekes, kulturális menedzser, a Co-Opera ügyvezető igazgatója, aki a fő-zeneigazgatói posztra Pier Giorgio Morandi karmestert, főrendezőnek pedig Tompa Gábort, a Kolozsvári Magyar Állami Színház igazgatóját jelölte.

A döntést a munkáltató, vagyis a miniszter az ülést követő 30 napon belül hozza meg, tehát jó eséllyel május végére kiderül, ki vezeti 2023. augusztus 1-től 2028. július 31-ig a Magyar Állami Operaházat.