Krzysztof Zanussi filmrendező lesz az egyik vendége a 22. Lengyel Filmtavasznak, amelyen az elmúlt év lengyel filmterméséből nyolc alkotást láthatnak az érdeklődők április 14. és 20. között a budapesti Művész moziban.

MTI

Krzysztof Zanussi nyitja meg egykori barátja és pályatársa, a 20. századi európai filmtörténet egyik legkiemelkedőbb alkotója, Krzysztof Kieszlowski képeiből készült fotókiállítást, valamint részt vesz Pörös Géza Krzysztof Zanussi világa című könyvének bemutatóján is április 18-án, A könyvbemutató után Zanussi Persona non grata című, 2005-ben készített filmjét láthatják az érdeklődők.

Az idei fesztivál április 14-én a Test című film vetítésével veszi kezdetét. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Medve-díjas rendezőnője, Malgorzata Szumowska formailag letisztult, minimalista alkotása néhány kritikus szerint “egy különösen nyers fekete komédia”. Április 15-én játsszák a nemrég elhunyt Marcin Wrona A Démon című lakodalmi horrorját a dibbukról, amely a mai lengyel vidéki élet kulisszái közt tér vissza a lengyel-zsidó kapcsolatok tematikájára. Másnap, április 16-án láthatják az érdeklődők Tomasz Szafranski A kalandorok társasága című ifjúsági filmjét.

Kinga Debska rendező Az Ezek az én lányaim című alkotásában szereplő lánytestvéreknek szüleik betegségével kell megbirkózniuk. A megtörtént eseményeket feldolgozó filmet április 16-án láthatják az érdeklődők, az est díszvendége lesz a film rendezője és Zbigniew Domagalski producer. Április 17-én vetítik Jerzy Lukaszewicz Karbala című alkotását, amely először dolgozza fel az iraki háborúban szolgálatot teljesítő lengyel stabilizációs misszió életét. Április 19-én játsszák Dariusz Gajewski Idegen égbolt című filmjét, amely egy Svédországban élő lengyel család harcát mutatja be a gyermekvédelmi hivatal rideg törvényeivel, a kislányuk visszaszerzése érdekében. Ugyancsak megtörtént eseményeket dolgoz fel a filmtavasz zárónapján, április 20-án látható Maciej Midas Egyszer élünk! című alkotása, amely egy ismert színész életének utolsó hónapjairól mesél.