A kutyatartás manapság virágkorát éli, napról napra egyre több ember választ maga mellé társnak egy négylábút, így az ebek nevelésére, gondozására, táplálására egyre több iparág épül. Millióféle ruhával, extravagáns fekhellyel, divatos nyakörvvel, pórázzal, kutyasamponnal kényeztethetjük a házikedvencünket. Ám ezek a kütyük kevésbé szolgálják a kutyák elégedettségét és boldogságát. Nekik az igazi jutalom egy- egy finom falat. A 061.hu korábban elsőként mutatta be a természetes alapanyagokat használó Flash kutyapékséget és tulajdonosát, és most is a kutyás piac egyik legújabb szereplőjére akadt, a Kedvencek konyhájára. A tavaly decemberben indult cég a négylábúak számára szállít egészséges főtt ételt. Az alapítókkal, Kozma Ádámmal, Roóz Andrással és Fehérdi Tamással beszélgettünk a nem mindennapi vállalkozásról. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

“Mindhárman kutyatartók vagyunk, és természetes, ha azt szeretnénk, hogy kedvencünk sokáig éljen. Ennek a rendszeres mozgás mellett nyilvánvalóan a helyes táplálás az alapja. A bolti tápok többsége olyan alapanyagokból áll, amit nem szívesen adnánk a kutyáinknak, ráadásul esetenként annyi mesterséges, allergén anyagot tartalmaznak, amelyek akár meg is rövidíthetik a kutyusok életét. Így arra jutottunk, hogy a legmegfelelőbb az, ha az ember saját maga főz az ebeknek.”

Kedvencek Konyhája kutya ételek 2016.02.29. Fotó: Horváth Péter Gyula

A Kedvencek konyhája alapítói: Fehérdi Tamás, Roóz András és Kozma Ádám, valamint kutyamodellünk, Lara.

“Az emberek többségének azonban lehet, hogy nincs annyi ideje, hogy főzzön a kutyájának két naponta. Így jött az ötlet tavaly nyáron, hogy szállítsunk egészséges főtt kutyaeledelt. A Kedvencek konyhájának koncepcióját a bürokratikus szervek eleinte nem értették, ugyanis hazánkban van takarmány és emberi étel besorolás, ám mi emberi fogyasztásra is alkalmas eledelt kínálunk, végül megkaptuk ezt a besorolást. Ezután a honlapfejlesztés, a design és a grafika megtervezése könnyen ment, mert Andrással hasonló területen dolgozunk, Tamás pedig csomagolástechnikát tanul, így szinte minden adott volt az induláshoz”  – kezdi a történetet Ádám, miközben a Kedvencek konyháján épp készül a másnapi kiszállítás. 

A bürokrácia útvesztőiből kikeveredve a fiúk azonban ismét egy nagy problémával  találták magukat szembe. “Az étlap összeállítása előtt több állatorvossal  konzultáltunk, és komoly kutatómunkát végeztünk annak érdekében, hogy minden adagba a megfelelő mennyiségű tápanyag kerüljön. Így a választékba piacról beszerzett marha, sertés, és csirkehús, barna rizs valamint rengetek gyümölcs és zöldségféle került, só minimális mennyiségben, fűszert egyáltalán nem használunk. Már csak egy ipari méretű konyhát kellett találni, ahol lefőzik az ételt, ugyanis egészségügyi szabályozás szerint nem készülhet egy időben embereknek illetve állatoknak szánt étel, lehet bármilyen tiszta és jó minőségű az alapanyag. Nagy nehezen, szinte véletlenül akadtunk egy Pest megyei csárdára, ahol a tulajdonos egyből támogatta az ötletünket, így azóta a hétfői, szerdai és pénteki kiszállításra itt készülünk.”- vette át a szót András. 

Kedvencek Konyhája kutya ételek 2016.02.29. Fotó: Horváth Péter Gyula

FOTÓK: HORVÁT PÉTER GYULA

A beszélgetés közben belestünk a konyhába, ahol már az ételeket rendezték a dobozokba. Annyira gusztusos a csomagolás és egyébként az étel is, hogy sok menza, ételkiszállító cég megirigyelhetné. “A csomagolóanyag kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy újrahasznosítható és mikrózható legyen azért, ha valaki két nap adja a kutyájának, ne legyen problémája a melegítéssel. Ám az új terveink miatt talán új csomagolási technikát kell találnunk.” – meséli Ádám, és át is térünk a jövőre.

A Kedvencek konyhája a következő hónapokban sok mindennel bővülhet, megkönnyítve a gondos gazdik mindennapjait. “Amellett, hogy a szolgáltatási területet növelnénk, szeretnénk fagyasztható kész eledeleket is szállítani, amelyek tovább tárolhatók, ugyanis a mostaniakat az elkészítéstől számított három napig lehet odaadni a négylábúnak. Nagy lépés lesz, amikor a kutyáknak életkor szerint is tudunk eledelt ajánlani, mivel jelenleg az optimális tápanyagbevitelt felnőtt kutyákra szabtuk. Egyébként igyekszünk minden hozzánk érkező levélre, kérdésre őszintén válaszolni, ha valami az étlapunkról az adott betegségben, érzékenységben szenvedő kutyusnak nem megfelelő, akkor nem ajánljuk, legjobb tudásunk szerint pedig felvilágosítjuk az érdeklődőt. A profit és az eladás nem az elsődleges. Szeretnénk, ha a kis kedvencek tényleg egészségesen élnének. Továbbá szeretnénk majd vásárlóink együttműködésével, hozzájárulásával menhelyeket támogatni. Akár egy adag árából bizonyos százalék felajánlásával.”

Kedvencek Konyhája kutya ételek 2016.02.29. Fotó: Horváth Péter Gyula

A puding próbája az evés elven elindulva, szerettük volna letesztelni a Kedvencek konyháját, így lelkes kutya modellünk Lara a jó ügy érdekében bevállalta a kóstolót. Miközben a golden retriever jóízűen falatozott, megtudtam, hogy a három alapító szeretne a macskák felé is nyitni, valamint vadhúsokat is behozni a kínálatba, még egy fokot ugorva a prémium eledelek lépcsőjén.  

Vezető kép: HORVÁTH PÉTER GYULA