A brit Királyi Kertészeti Társaság két éven belül elkészülő új központjában végre meg tudják mutatni a fiókban lapuló kincseket.
 
MTI
 
A gyűjtemény legrégibb darabja egy levendula, amelyet 1731-ben préseltek le. A legérdekesebb pedig talán az a burgonyanövény, amit Charles Darwin egy utazásán gyűjtött.
 
Több mint egymillió botanikai kincset, köztük Charles Darwin egy utazásán gyűjtött burgonyanövényét is megtekinthetik majd a brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) két éven belül elkészülő új központjának látogatói a Londontól délre fekvő Wisley-ben – számolt be róla a BBC News.

A burgonyanövényt Darwin 1835-ben gyűjtötte Chile partjainál egy szigeten. A lepréselt növényt öt éve fedezték fel újra az RHS herbáriumában. A tudománytörténet egy darabjáról van szó. Az utazás része volt és az utazás vezette el Darwint az evolúció teóriájához”- mutatott rá Tivvy Harvey, a növénygyűjtemény gondozója.
 

Az RHS rengeteg kincset gyűjtött össze, a ritka növényi példányoktól a régi könyvekig, növénykatalógusokig. A társaság wisley-i új központjában több mint egymillió tudományos és a nemzeti örökséghez tartozó botanikai kincset állítanak majd ki, és tesznek online is hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. Hosszú múlt áll mögöttük, de egy sötét fiókban pihentek, ahol a közönség nem láthatta őket”- magyarázta Fiona Davison, az RHS könyvtárának és kiállításainak igazgatója.
 
A gyűjtemény legrégibb darabja egy levendula, amelyet 1731-ben préseltek le. George Henslow – aki 1880 és 1918 között az RHS botanikai professzora volt – adományozta a társaságnak a ritkaságot teljes növénygyűjteményével együtt.
 
Az RHS 4 millió fontos (1,1 milliárd forintos) támogatást kapott a brit Nemzeti Lottótól, ebből hozza létre a Nemzeti Kertészettudományi Központját Wisley-ben, amely 2020-ban nyílik meg. A pénzből az intézmény laboratóriumát is felújítják.
 
Fotó: Natural History Museum