Négyszázötven tételes reprezentatív fotóválogatást tett elérhetővé a Hagyományok Háza Kallós Zoltán népzenei és fotógyűjteményéből. A fotók 1956 és 1983 között készültek, a Martin Györggyel közösen végzett erdélyi és moldvai gyűjtőútjaik alkalmával.

061.hu

Kallós Zoltán a Nemzet Művészet címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató neve minden folklór iránt érdeklődő számára jól ismert. A táncházmozgalom táncosai, zenészei és kézművesei a mai napig táplálkoznak a gyűjtéseiből, kiadványok sokasága fűződik a nevéhez, és a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány meghatározó szerepet tölt be az erdélyi és moldvai magyarság oktatási és közművelődési tevékenységében, hagyatékának gondozásában. 2018. februárjában bekövetkezett halála pótolhatatlan veszteség a néprajz területén. Sokat idézett mottója:

,,Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk”.

A Médiatár Archívumában több mint 11.000 fotó áll rendelkezésre különböző gyűjteményi egységekben. Ezekből tett elérhetővé egy 450 tételes reprezentatív fotóválogatást a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum. A képek a Hagyományok Háza Médiatár alábbi internetes oldalán találhatók: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/5248