Véssey Gábor festményeiből és szobraiból nyílik kiállítás hétfőn a Pesti Vigadóban, a Munkácsy-díjas művész 70. születésnapja alkalmából. 

MTI

Véssey Gábor festőművész, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjának tárlata az utóbbi 30 év alkotásaiból mutat be válogatást.

A művész által gyakorolt képzőművészeti műfajok közül az olajtempera táblaképei, valamint szobrai lesznek láthatók a kiállításon november 18-ig. Figurális képei ironikus és expresszív hangvételükkel reflektálnak mindennapi világunkra. A legújabb festményei mellett láthatók lesznek az eddig még ki nem állított képsorozatai is, amelyekben a művész a hozzá közel álló alkotók munkáira hommage-okban és parafrázisokban reflektál. A kiállítás alkalmából a MMA Kiadó összefoglaló albumot is megjelentet.

Véssey Gábor igen termékeny alkotó – több száz pasztell, nagyjából 100 darab olajkép és 35-40 gouache mellett megszámlálhatatlan mennyiségű grafika létrehozása fűződik a nevéhez. Rendszeresen készít rajzokat irodalmi művekhez, illusztráció-sorozatokat kreál, grafikai albumokat ad ki.

A művész 1948-ban született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskola festő szakát 1972-ben végezte el, majd 1975-ig mesterkurzus keretében folytatta tanulmányait. Mestereiként Barcsay és Fischer Ernő mellett Benkhard Ágost tanítványát, a táblaképfestő és mozaikművész Fónyi Gézát és a főleg figurális műveket alkotó Veress Sándor Lászlót nevezi meg. 1988-tól 2017-ig ábrázoló geometriát, rajzot és anatómiát tanított a Képzőművészeti Egyetem docenseként.

Munkásságát 2004-ban Munkácsy Mihály-díjjal jutalmazták.

Fotó: MMA