Különleges utazásra invitálja a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) az érdeklődőket, amely során saját múzeumi útlevéllel járhatják végig a 170 évre visszatekintő világkiállításokat, és ismerhetik meg a magyarok büszkeségeit – tájékoztatta az intézmény az MTI-t pénteken. Az MNM közleményében kiemeli, hogy a múzeumi útlevelet a látogatók ingyen kapják, majd az egyes állomásoknál pecsételhetnek, délután pedig Katona Csaba történész vezetésével történelmi és gasztronómiai tárlatvezetéshez, valamint sör- és pezsgőkóstolóhoz lehet csatlakozni.

A felfedező túrának a családok a múzeum boltjában jelképes összegért, 90 százalékos kedvezménnyel megvásárolható hátizsákkal is nekivághatnak majd, és a benne lévő játékos kutatófüzettel kereshetik fel a kiállítás legérdekesebb darabjait, a meglepetéscsomag otthoni alkotóprogramokra is lehetőség ad – áll a közleményben. Az államalapítás ünnepén és Szent István napján, vasárnap 10 és 18 óra között ingyen látogatható a múzeum valamennyi kiállítása, valamint megtekinthető a magyar királyok koronázási palástja is, amely a Nemzeti Múzeum egyik legjelentősebb kincse. A múzeum közleményében kiemeli, hogy augusztus 20-án látható utoljára a Geszterédi Aranyszablya hiteles rekonstrukciója a Kandalló teremben. Hozzáteszik, hogy vasárnap látható utoljára a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar EXPO-sikerek (1851-2021) című időszaki kiállítása is, amely 170 év 32 világkiállításának magyar sikereit mutatja be. A gyűjteményben a magyar képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, élelmiszeripar és a vendéglátás is.

A Hagyományunk ruhaszobrai című tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, ahol a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége szervezésében három és fél méter magas szobrok tizenegy kortárs textilművész ruháit viselik. A Csegöldi Erika, Bányász Judit, Bodnár Enikő, Nyíri Katalin, Marosi Kriszta, Szűcs Blanka, Farkas Imola, Nádasdi Kati, Latin Anna, Földi Kinga és Molnár Mária Virág által megálmodott öltözékek nem mindennapi anyagokból készültek: cirkuszi ponyvából, színes szúnyoghálókból, takarófóliából vagy épp szigszalagból.
MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

A Nemzeti Múzeumban Csillag és kereszt címmel nyílt időszaki kiállítás, amely a 100 éves Magyar Érdemrend, az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnésével függetlenné vált Magyarország önálló kitüntetésrendszerének legfontosabb elemének történetét mutatja be. A tárlat október elsejéig látogatható a Múzeum Kupolatermében – áll a közleményben. A közleményben kiemelik, hogy vasárnap ismét megcsodálható a Nemzeti Múzeum kapuőreinek díszőrségével Budapesten, az Alkotmány utcánál az Aranyvonat, amely 1938-ban a Szent Jobbot szállította országos körútra. A vonatban megcsodálható a korona, a jogar, az országalma, illetve az ereklyetartóban fekvő Szent Jobb hiteles másolata. A bizánci stílusban díszített aranykocsi a II. világháború végén elpusztult, 2015-ben a magyar kormány a rekonstrukciós munkálatok felügyeletével a Magyar Nemzeti Múzeumot bízta meg, a tervezésben pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Vasúttörténeti Park szakemberei is részt vállaltak. Az új Aranyvonat öt év alatt készült el, az eredetivel megegyező külsővel, de a mai vasútbiztonsági előírásoknak megfelelve – áll a közleményben.

 

Forrás: MTI