Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az Óbudai Turisztikai Egyesület és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Hadrianus-emlékév apropóján az óbudai Szindbád Közösségi Iroda és Rendezvénytérben turisztikai workshopot szervezett csütörtökre, amelynek célja, hogy Óbuda turisztikai lehetőségeit bemutatva összehozza a kerületi szakmai szereplőket és az idegenvezetőket, programszervezőket, utazási irodákat, szakmai újságírókat. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

A konferencián fény derült arra, hogy a lenyűgöző fából készült installációkkal operáló Hello Wood csapata egy Hadrianus- fejet megformázó szobrot készít az emlékév kapcsán. Pozsár Péter, a Hello Wood társalapítója a 061.hu kérdéseire elmondta, hogy a fej még ebben a hónapban elkészül. “A megrendelésnek eleget téve az installációt úgy terveztük és készítjük, hogy szállítható legyen. Reményeim szerint először Óbuda Fő terén kap helyet, majd onnan indulva járja be a kerület frekventált pontjait. A fej legmagasabb pontja 2,8 méter, ehhez jön egy egy méteres talapzat, így összességében több mint három méteres lesz. Igyekeztük a szobrot úgy életre hívni, hogy az a hagyományosan archaizáló, torzó- jellegű struktúrát a kortárs elemekkel ötvözze. A Hadrianus emlékév végén a tervek szerint az Aquincumi Múzeum valamelyik helyszínére kerül majd az uralkodó feje, amelyet számtalan információval látunk el. “

A turisztikai konferencián a tavaly nagy sikerrel debütáló, Vasarely művei ihlette köztéri mobil bútorok fejlesztéséről is hallhattak a résztvevők. A színes elemeket ugyanis idén továbbfejlesztette a csapat. A következő generáció nem fából készül, hanem különleges műanyagból, olyan csomópontok, illesztékek használatával, amelyek lehetővé teszik, hogy ne csak síkban, hanem térben is kiemelkedő mobilizálható rendszereket építsenek a segítségükkel, mint például pavilonok, lelátók.

De a csapattól nem csak ezek az alkotások kerülnek a kerületbe, ugyanis maga a Hello Wood is beköltözik Óbudára, méghozzá a Zichy kastélyba. Az épület földszintjén a szintén Hello Wood-os Technika #1-hez hasonló faipari műhely kap helyet, ahol a látogatók különböző workshopokon, rendezvényeken élhetik át az alkotás örömét, de a tervek szerint a helyi lakosok a megfelelő szakmai és biztonsági oktatás után még a fa megmunkálására alkalmas gépeket is használhatják otthoni bútoraik restaurálására. A kastélyban ezenkívül egy nagy teret is létrehoznak, ahol a kortárs építészeti és design kiállítások, konferenciák kapnak helyet.

Képek: Szabó Fruzsina Anna


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •