Cannes-i filmszenzációk, köztük Park Csan-Vuk A szobalány, Bruno Dumont A sors kegyeltjei…meg a többiek, Aszgar Farhadi Az ügyfél és Alain Guiraudie Állva maradni című legújabb alkotásai is láthatóak lesznek október 21. és 31. között a 6. Mozinet Filmnapokon Budapesten és vidéken.

061.hu

A válogatásban hat film hazánkban először, további tíz pedig újra látható lesz a mozivásznakon. Mindegyik filmben közös, hogy a világ legrangosabb filmes mustráján mutatták be őket: a Filmnapok 4 napja alatt az országosan résztvevő 14 art moziban a filmbarátok a kortárs filmművészet legjavában merülhetnek el.

Ahogy az előző öt évben, a válogatás most is igen sokszínű: koreai erotikus thriller, finn szerelmi történet, iráni párkapcsolati dráma, belga abszurd vígjáték, amerikai függetlenfilm, izlandi testvérdráma, argentin fekete komédia, illetve francia művészfilm egyaránt megtalálható benne – és természetesen a programból nem hiányozhat a Saul fia sem, amely tavaly egy cannes-i fődíjjal kezdte a diadalútját.

Az idén tízéves filmforgalmazó kuriózummal is készül: 35 milliméteres kópiáról újra látható lesz az 1970-es évek legendás filmkészítőit és színészeit felvonultató Éjféli moziláz. A Stuart Samuels azonos című könyvén alapuló dokumentumfilm azt a folyamatot tárja fel, hogyan vált néhány már-már vérlázítóan provokatív film szubkulturális jelenségből a fősodor részévé, kitaposva az utat a modern amerikai független filmnek. A dokuban, amely stílszerűen az éjszakai sávban szerepel, mások mellett John Waters, David Lynch, George A. Romero és Tim Curry mesél a méltatlanul elfeledett korszakról.

1970 és 1977 között hat játékfilm – az El topo, az Élőhalottak éjszakája, a The Harder They Come, a Rózsaszín flamingó, a Rocky Horror Picture Show és a Radírfej – tágította ki az underground filmezés határait, és hatalmas rajongótábort mondhatott magának. A vetítéseket a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és egyéb rendezvények fogják kiegészíteni.

Fotó: artnews.hu