“Úgy látjuk, hogy erre a fajta zenére, ami az énekhang gyógyító és felszabadító erejét teszi a középpontba, ma nagy szükség van, és nagyon nagy örömmel fogadja a hallgató” – fogalmaz Szalay Heni, az öttagú Napfonat formáció énekesnője, akivel többek között arról beszélgettünk, mennyire tud nyitott lenni a mai közönség egy vokális hangzásra lecsupaszított produkcióra. A magyar és más nemzetek népdalait, izgalmas, a capella formában megszólaltató csapat 2018-ban alakult, azóta kedvelt vendégei a világzenei színpadoknak, felléptek Senával a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson Ferenc pápa zárómiséje előtt, január 29-én szombaton pedig a Müpában hallhatjuk őket a Népzene Ünnepén. Interjú.

MÉNES MÁRTA – 061.hu

Mikor alakult a Napfonat formáció? Hogyan találtatok egymásra?
2018-ban alakultunk meg, és eleinte sok-sok beszélgetés kísérte a próbáinkat, ismerkedtünk egymással, mert sokan korábban nem ismertük egymást, vagy csak futólag, és kerestük a közös irányt. Az első alkotó elvonulásunkon, a Balatonnál alakultunk meg igazán. A legelső dalok is itt születtek meg. Azóta is rendszeresen utazunk el együtt természetközelbe, mert tapasztalatunk szerint ott tudunk a legjobban egymásra figyelni, szabadon alkotni. Azt szoktuk mindig mondani, hogy a Napfonat megalkotta saját magát, mert tényleg nagyon izgalmas volt az, ahogyan egymásra találtunk, és idővel egyre inkább ‘fonódtunk’ össze, egy baráti és nemcsak szakmai alkotó közösséggé.

A Napfonat tagjai: Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter és Tóth Orsi

Fotó: Molnár Anna

A capella formációról van szó. Miért ezt a műfaj választottátok, és hogy látjátok, mennyire nyitott a közönség a vokális hangzásra csupaszított előadásra?
Mivel öt énekesből álló együttes vagyunk, akik külön külön is saját zenekaraiknak a frontemberei, dalszerzői, nem volt kérdés, hogy ének központú lesz az együttes. Azt, hogy a vokális hangzást szeretnénk izgalmas ütős hangszerekkel kiegészíteni (cajon, derbuka, keretes dob, lábcsörgő stb), is már nagyon az elején tudtuk. Őszintén szólva, arra, hogy ezt a közönség hogyan fogja befogadni, nem igazán gondoltunk, a zenei piac elvárásai sem érdekeltek annyira, de szerencsére, nagyon hamar megtaláltuk az értő és érző füleket és a szakmai elismerést is.

Úgy látjuk, hogy erre a fajta zenére, ami az énekhang gyógyító és felszabadító erejét teszi a középpontba, ma nagy szükség van, és nagyon nagy örömmel fogadja a hallgató.  

Azért is nehéz a feladatotok, mert az éneklés gyakorlata kikopott, az újabb generációknak már nincs olyan ének repertoárjuk, amilyen például a nagyszüleinknek volt, így még nagyobb az út, amit a hallgatóság felé meg kell tennetek. Ezt mennyire tapasztaljátok?
Ez valóban így van, az éneklés nem a mindennapok része, mint ahogyan régen volt, és a mi generációnk sem valószínűleg úgy kel fel reggel, hogy az éppen aznapi hangulatát tükröző népdalt dudorássza, hogy jobb kedvre derítse. Ennek ellenére, vagy pont ezért, azt tapasztaljuk, hogy nagyon könnyű egy tiszta, lelket felszabadító, harmonikus dallal megérintenünk az embereket, akár egy koncerten vagy egy workshop alkalmával, ahol pont az a lényeg, hogy merjünk énekelni, önmagunkhoz kapcsolódni a saját hangunk által, és kicsit talán visszatanulni, milyen erő és szépség rejlik benne.  

Saját szerzeményeket, magyar, és más kultúrák népdalait dolgozzátok fel polifonikus hangzásba öltöztetve. Miért tartottátok fontosnak, hogy a hazai mellett más zenei hagyományokat is beemeljetek? Hogyan kapcsolódnak ezek a magyar zenei világhoz?
A kulturális diverzitás a repertoárunkban nem csupán azért jelenik meg, mert érdekel minket más zenei kultúráknak a hagyománya, hanem, mert ez is a Napfonat természetéből fakad. Különböző kulturális háttérből jövünk, van közöttünk felvidéki (Szalay Heni), erdélyi származású lány (Szarka Anita), Farkas Kriszti (Volkova) pedig orosz gyökerekkel rendelkezik. Nagyon magától értetődő volt számunkra, hogy szerepeljenek más nemzeteknek a dalai is a repertoárunkban, és mindig törekszünk arra is, hogy keressük ezeknek a daloknak a kapcsolatát egy-egy magyar népdallal, sokszor a téma közös, máskor a dallamvilág.

Gyakran öltöztetünk többszólamú ruhába egy tipikusan egyszólamú magyar népdalt, ami például a szláv ének hagyományban teljesen alapvető, és nagyon gyakori. Így ezek a zenei világok párbeszédbe kerülnek egymással, és valami új, egyedi hangzás születik. 

Öten vagytok, teljesen különböző műfajokból érkeztetek – népzene, pop, kísérleti jazz. Ezek az eltérő zenei hátterek mennyire tetten érhetők a Napfonat zenéjében?
A sokszínű zenei hátterünknek köszönhetően alakult ki a leginkább világzenének nevezhető irány, de nem tudjuk egyértelműen meghatározni a műfaját a zenénknek, mert tényleg nagy a hang-szín paletta. Vannak dalok, amelyek kicsit több jazzy fűszert tartalmaznak, vannak amik poposabbak, vannak olyanok, amiknek a középpontját egy népdal adja, van ami kórusszerű. Az utóbbi időszakban több versfeldolgozás is született, valamint egyre inkább kap nálunk szerepet a saját dalszövegírás, közös dalszerzés. 

Fotó: CatherinArt

Szombaton a Müpában léptek fel a Népzene ünnepén nívós színpadon, nívós zenekarok, formációk társaságában. Ezen a koncerten inkább az autentikusabb vonalat képviselitek, vagy ezúttal is a “kultúraköziségre” koncentráltok?
Ó, de jó szó :), lopom is, és a “kultúraköziséget” még kiegészíteném “kultúraközelségre”. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk ezen a csodálatos rendezvényen, amelynek a szellemiségéhez, üzenetéhez nagyon tudunk csatlakozni. Nem alá-fölé rendezett viszonyban lesz ugyanis a népzene és világzene képviselve, hanem egyenrangú, partneri viszonyban, mint párhuzamosan létező kultúrát teremtő értékek. Egy igazán napfonatos, sokszínű és változatos műsorral készülünk, melyben teret kap mindegyik irányzat, és a magyar mellett egy bolgár és egy spanyol dal is elhangzik majd. 

Első lemezetek, a Szól a Világ 2021 májusában jelent meg. Mit szerettetek volna megmutatni ezen a lemezen? Mi volt az alapkoncepció?
Az első lemez mindig az első marad, azaz egy szerelemgyerek lesz. Tükrözi az első három évünk közösen létrehozott munkáját, annak gyümölcsét. A Szól a Világ egy izgalmas, stílusokon, világokon, és sorsokon átívelő utazás – zsigeri, elmélyült, tiszta élmény. A lemez 11 dalát a cappella, többszólamú ének kompozíciók alkotják, perkusszív kísérettel kiegészítve. Multikulturális, több nyelven megszólaló, és megszólító az anyag, sokszor lágy és lelket simogató, máskor kacérkodó, bátor harmóniákba csomagolt érzelmeket jelenít meg. A lemez borítóját és a dalszövegeket tartalmazó kis füzet illusztrációit Makhult Gabriella képzőművész készítette, aki egyben a logónk megálmodója is volt a megalakulásunk idején. Az illusztrációkat, amelyek külön-külön is művészeti alkotások (festmények), maga a lemez hanganyaga inspirálta, és Gabi elmondása szerint is a dalok hallgatásából merített ihletet a képek megalkotásakor. A digitális világban nem egy szokványos dolog ennyi energiát belefektetni abba, hogy a lemez egy kézzel fogható kiadványként is megjelenjen, de egészen más élményt nyújt a hallgatónak egy ilyen füzetke, ami tovább viszi a hallható történetet egy képpel, vagy az eredeti nyelvű  – a magyar mellett spanyol szlovák, lengyel, orosz és cigány – dalszövegekkel. 

Mint a zápor című dalotokkal indultok A Dal 2022 műsorban. Miért tartottátok fontosnak, hogy szerepeljetek ebben a műsorban?
Sokat gondolkodtunk, mielőtt jelentkeztünk, mert a mi közönségünk nem annyira popos, vagy a rock és könnyűzene berkeiből való. A Dal-ban pedig jobbára ilyen együttesek szerepeltek az utóbbi években. De talán pont azért is kerültünk be a legjobb negyven együttes közé idén, mert valami mást, nem szokványosat képviselünk, és a 2022-es évad is sokkal színesebbnek ígérkezik, a zenei műfajok tekintetében is. Bízunk benne, hogy a dalunkkal olyanokat is elérhetünk, akik alapvetően nem annyira hallgatnak többszólamú zenét, vagy világzenét, és talán a dalunk üzenete is így eljuthat szélesebb közönséghez. 

Az egységes megjelenéseteket kinek köszönhetitek? Van stylist-ja a Napfonatnak?
Alapvetően saját magunk menedzseljük az együttest, ami azt is jelenti, hogy a koncertszervezéstől, a pályázatíráson át, a kommunikációig, sokszor a stylist pozíciót is betöltjük, ami öt fiatal nő esetében azért nem mindig könnyű, valljuk be… De, természetesen, nagyon törekszünk rá, hogy a megjelenésünk is egységet sugározzon. Nem zárkózunk el a profi stylist vagy sminkesekkel való együttműködéstől sem, és az egyedi kék-arany szettet, amiben szombaton lépünk majd fel a Müpában, például Kiss Gabriella jelmez- és díszlettervező alkotta meg nekünk, és a jövőben is szeretnénk hasonló együttműködésekben gondolkodni.   

Vezető kép: CatherinArt