Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Országszerte több mint 250 helyszínen várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap többek közt tárlatvezetésekkel, épületbejárásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és játékos programokkal a Kulturális örökség napjai országos rendezvénysorozat keretében.

MTI

Főúri paloták, kastélyok, kúriák, várkastélyok, lakóházak, népi épületek, ipari épületek, szakrális terek, temetők, közintézmények, múzeumok, galériák és könyvtárak nyílnak meg a látogatók előtt és tartanak épületvezetéseket, tematikus sétákat, gyerekfoglalkozásokat, kiállításokat és koncerteket. Budapesten első alkalommal lesz látogatható például a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor téri épülete és a Citadella belső terei, de szerveznek programokat a Várkert Bazárban, a BKV múzeumaiban és a Nemzeti Kulturális Alap székházában is. Szolnokon több száz éves könyvek kiállítása, tárlatvezetés, restaurátor-műhely látogatása, hálókötés, népdaléneklés is szerepel a különböző helyszínek programjai között. A tiszadobi Andrássy-kastélyban rendhagyó tárlatvezetéssel, fotókiállítással és az épület történetét bemutató előadással készülnek, Veszprémben a Benedek-hegyi óvóhely mellett felfújható planetáriumba várják az érdeklődőket.

Megnyitja székházát a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a 19. század közepén emelt szegedi Zsótér-házat pedig Koczor György Ybl-díjas belsőépítész mutatja be a vendégeknek. Szolnokon műemléktúrák, légoltalmi kiállítás, vízműbemutató, vízkóstolás, és restaurátor-műhely látogatása lesz, Győrben az épített és a természeti értékeket mutatják be, Sopronban a múzeum színjátszó társulata eleveníti meg a történelmet, Sopronkövesden pedig több mint egy tucat helyszínen rendeznek programokat. Kecskeméten orosz fémikonok kiállításával, ingyenes tárlat- és épületvezetésekkel készülnek, a kiskunhalasi kerékpáros vagy gyalogos Cool-túra résztvevői pedig a térség kulturális értékeit ismerhetik meg egy játékos vetélkedő formájában.

Kép: egykor.hu

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •