Csaknem 80 helyszínen több mint száz program várja az érdeklődőket október 7. és 23. között a 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon Budapesten.

MTI

A CAFe Budapest idei díszvendége Lengyelországból érkezik: Krzysztof Penderecki kortárs zeneszerző műveit a Müpában, a Zeneakadémián és a Budapest Music Centerben is hallhatja a közönség – hangsúlyozta Káel Csaba, a szervezésért felelős operatív testület elnöke.

Mint mondta, a másik meghívott vendég az Amélie csodálatos élete című film francia zeneszerzője, Yann Tiersen lesz. A programok közül Káel felhívta a figyelmet a Budapest Ritmo világzenei fesztiválra, a kelet-európai világzene seregszemléjére, amelyet a Hangvetővel közösen első alkalommal rendeznek meg a WOMEX (Világzenei Expo) mintájára.

Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából a Müpa Bartók Béla termében tartják A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin bemutatóját, amely a fesztivál nyitónapján, október 7-én Kocsis Zoltán vezényletével és a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével várja az érdeklődőket. Horváth Csaba koreografálásban és rendezésében mutatják be Bartók 5. vonósnégyesének és Concertójának mozgásszínházi lehetőségeit.  A másik fontos fesztivál, amely csatlakozott az eseményhez az Art Market Budapest, a térség legnagyobb kortárs képzőművészeti és fotó fesztiválja.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője hangsúlyozta: az idén kiemelt téma lesz az 1956-os forradalom évfordulója, valamint a lengyel kultúra bemutatása. Az esemény egyik fő célja, hogy a külföldi vendégek egy fesztivál keretében találkozhassanak a legjobb hazai művészekkel. Kiemelte, hogy a fővárosi színházak új bemutatókkal készülnek az eseményre, amelyen a zene a szó és a képzőművészet is jelen lesz a színházakban és a koncerttermekben, de az utcán is találkozhat a közönség a fesztivál programjaival.

A legfiatalabbak street art projekttel várja az érdeklődőket, a Városháza parkban lévő üvegházban kialakított közösségi helyszínen pedig már befutott fiatal művészek és a legfiatalabbak találkoznak. Emellett fellépnek Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjasai és a Yellowjackets is zenél.

Az 1956-os témához kapcsolódóan Gergye Krisztián Egy ünnepi színjáték című összművészeti produkcióját mutatják be, a budapesti Bálnában megrendezendő színháztörténeti kiállítás pedig hatvan évvel ezelőtti fővárosi színházak életét mutatja be – mondta Bán Teodóra.

Fotó: taximagazin.hu