Kulturális központ és kávéház nyílik december 3-án, a fogyatékossággal élők világnapján Budapesten, az egykori Vörösmarty Mozi helyén, fogyatékossággal élő munkavállalókkal.

MTI

Kárász Róbert televíziós műsorvezető, a program ötletadója, a Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány elnöke a helyszínt bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón felidézte: 2012-ben azért kezdték el a munkát, hogy egyszer a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő embereknek munkahelyet teremthessenek. Mint mondta, ez idén megvalósult, köszönhetően a Fővárosi Közgyűlés döntésének, amelynek értelmében ez év tavaszától tizenöt éven át az alapítvány működtetheti a Vörösmarty Mozit, ahol fogyatékosbarát munkahelyet hoznak létre. A 620 négyzetméteres helyiségcsoportot ingyen használhatja az alapítvány.

Hozzátette: az 1935-ben épült, több mint másfél éve bezárt mozi üzemeltetési jogát azzal a feltétellel kapták meg, hogy garanciát vállaltak az ingatlan felújítására és arra, hogy megőrzik művészmozi jellegét. A két hete zajló bontási munkálatoknak már a végénél járnak, és úgy tervezik, hogy december 3-án már itt tartják meg hagyományos jótékonysági maciárverésüket.

A csaknem 150 millió forintos beruházás alapítványi pénzből, támogatásokból, pályázati forrásokból valósulhat meg, mintegy 100 millió forint azonban még hiányzik – emelte ki Kárász Róbert.

Elmondta, hogy a felújítás során a Vörösmarty újabb funkciókkal bővül: az alapítvány egy speciális, akadálymentesített kávézót, egy pékséget és egy olyan kisboltot is létrehoz, ahol fogyatékossággal élők által készített termékeket árusítanak. A nagy moziterem átalakul, akadálymentes lesz, és alkalmassá válik tematikus estek, koncertek és családi programok lebonyolítására.

A nyolcadik kerületben megvalósuló kezdeményezésről szólva Kocsis Máté polgármester hangsúlyozta, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élőkre. „Az, hogy valaki fogyatékkal élő, nem jelentheti azt is, hogy lehetőség nélkül élő” – hangoztatta. A polgármester szerint a kezdeményezés szimbólummá is válhat. Mint mondta, az alapítvány mögé állnak, büszkék rá, és értéknek tekintik.

Kárász Róbert szerint Európában ez az első ilyen jellegű komplex kulturális tér. Tájékoztatása szerint a Vörösmartyban nyolc-tíz megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő dolgozhat majd. Kitért arra is, hogy az alapítvány idén tartja ötödik jótékonysági maciaukcióját, amelyhez az elmúlt években több mint száz hazai híresség csatlakozott saját macijával és egy-egy személyes tárggyal. Tavaly 11 millió, az előző években 4-5 millió forint gyűlt össze a fogyatékosbarát munkahely megvalósítására – idézte fel az alapítvány elnöke.

Fotó: Mohai Balázs / MTI