Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A kultúra hazai finanszírozásáról értekezik legújabb írásában L. Simon László író, országgyűlési képviselő, az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) korábbi elnöke. A Mandinerben közölt cikk szerint a kormány az ellenzék állításával szemben számos projekt finanszírozására költött tisztán hazai adóbevételekből, segítséget nyújtott például a BMC építéséhez nyújtott anyagi segítség. De a Baán László vezette Liget Budapest projekt részeként hazai forrásból épült meg a 37 ezer négyzetméteres múzeumi restaurálási központ, miként a Szépművészeti Román csarnoka, s már épül az új Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza. Zajlik az Operaház felújítása, amit megelőzött az operakultúrát szolgáló Erkel Színház felújítása és az új játszóhelyként és látogatóközpontként működő Eiffel Műhelyház kialakítása. S végre a vidéki közgyűjtemények területén is megindul a fejlődés: megkezdték a nagy múltú fehérvári Szent István Király Múzeum központi épületének korszerűsítéssel egybekötött tatarozását- összegzi L. Simon. 

061.HU

A politikus szerint nem csak az új beruházásokra költ a kormány, hanem számos új intézmény működését finanszírozza, de nőtt az előadóművészetre fordított támogatások összege, utóbbi nyolc év alatt megötszöröződött. L Simon László szerint korábban az NKA működésére is a dinamizmus, a komoly fejlődés volt jellemző, amely az utóbbi időben visszaesett. Épp ezért a politikus szerint az NKA megérett egy ráncfelvarrásra.

“Az értékek megtartása mellett, a gyors döntéseket és kifizetéseket hozó működési modell bevezetése nem odázható tovább.”

A politikus felidézi, tavaly már felvetődött az alap megújítása, de ebbe a tervbe az ellenzéki tüntetők belekötöttek, ám ez az ellenállás a jövőbeli fejlesztésnek tovább lehet már akadálya. “A szakállamtitkárság bizonyított a taórendszert felváltó pályázati struktúra bevezetésével, ezért az NKA dinamizálásával szintén Fekete Péter csapatát kellene megbízni.” 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •