Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Tárkány-Kovács Bálint cimbalmos megint valami újba vágott bandájával szám szerint negyedik nagylemezükön; ez pedig nem más, mint a gasztronómia. A Junior Prima díjas zenekar ezúttal koncepció albumot készített, amelynek vezérfonalra az evés-ivás, vagy – ahogy Hamvas Béla mondaná – szájvilág.

061.hu

Klasszikus költők megzenésített versei is helyet kaptak az albumon. Babits Mihály Szüret előtt című verse a szőlő, a bor, a halál és a metamorfózis titkait kutatja, Petri György A hagyma szól című költeménye egy rántotta elkészültén keresztül az egész nyugati kultúra, a keresztény üdvtörténet dekonstruálásának kísérlete. Lackfi János pedig Tárkány-Kovács Bálint felkérésére írt egy dalszöveget az albumra, amelynek címe INNI.  

A további dalok szövegét Tárkány-Kovács Bálint írta. A Pomológus munkája az ezer éves magyar gyümölcsészet csodáit villantja föl, és Kovács Gyula pomológus, a Tündérkert mozgalom megálmodójának gondolatait megidézve a pálinka kultúránk fejlődési lehetőségeire mutat rá. A Titokzatos rántott hús a poszt-Zimmer Feri vendéglátást csócsálja, Új Péter újságíró ez irányú gondolatait is megidézve.  A Cukorfiú az erotikába, a Transzubsztanáció a metafizikába, a Kádár konyha a történelembe, a Kajakóma pedig meglepő módon a kajakómába kóstol bele.

A zenét – egy kivétellel –Tárkány-Kovács Bálint írta. Eredeti művek, amelyek meghaladták azt az átdolgozós korszakot, amely a hét évvel ezelőtti első Tárkány albumot jellemezte. Az inspirációk szerteágazóak, áthallás, átjárás sok irányba nyílik. A magyar népzene mellett erőteljes reggae, ska, rock, rockabilly, blues, szving hatások keverednek. Az egy kivétel Móser Ádám versmegzenésítése, a fentebb említett, Petri György tollából való A hagyma szól.

A zenekar alap hangszerei a cimbalom, harmonika, bőgő, szaxofon, dob és persze az ének, ezek mellett az album sokszínű hangszereléseiben vendég hangszerek is föltűnnek. Hegedűs Máté, a Napra és az Ifjú Szívek prímása hegedűn, csellón Lachegyi Anna a Musica Profana csellóművésze, Abbas Murád a PASO-ból és sok más zenekarból harsonán, Bolya Dániel a Csürrentőből furulyán működik közre a lemezen. Ezek mellett még, duda, harangjáték, fuvola és kaval, bariton, tenor, alt és szzoprán szaxofon is megszólal az albumon. Az utolsó dal kórusmű, amely csak dob kíséretet kapott.

fotó: Tárkány Művek


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •