Földcsuszamlás okozhatta fényvillanásokat kapott lencsevégre az Európai Űrügynökség Rosetta űrszondája a 67P/Csurjumov-Geraszimenko-üstökös felszínén.

MTI

A műhold még február 19-én rögzítette a különös jelenséget, amely hőmérséklet-emelkedéssel, valamint az üstökösből kiáramló por, gáz és plazma mennyiségének megnövekedésével járt együtt. A németországi Heidelbergben működő Max-Planck Magfizikai Kutatóintézet szakértője, Eberhard Grün elmondta, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a villanásokért az üstökös felszínén bekövetkezett földcsuszamlás a felelős.

A villanásokat a földmozgás következtében felverődött porrészecskékről visszatükröződő fény okozhatta. A Rosetta küldetése szeptember 30-án ért véget, több mint két évvel azután, hogy pályára állt az üstökös körül. Becsapódó landolást fog végrehajtani az égitest felszínén. Az űrszonda júliusban mondott végleg búcsút az üstökös felszínén lévő Philae leszállóegységnek, amikor megszakította vele a kommunikációs kapcsolatot. A Rosetta kutatásai a 4,6 milliárd éve keletkezett Naprendszer kezdeti időszakáról és az üstökösökről igyekeznek új információkat szerezni.

Fotó: astronomynow.com