Hamarosan a végéhez közeledik a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) felújítása, amelynek eredményeképp tágasabb, jobban átjárható és megközelíthető kiállítóterekkel, múzeumi kávézóval és a Károlyi-kerttel egybenyitott, átalakított udvarral várja majd a látogatókat az intézmény. A Petőfi-bicentenáriumra készülve átalakul az állandó tárlat is.

061.HU

A közönségforgalmi és kiállítótereket, valamint az intézmény környezetét is érintő munkálatok a tervek szerint az év végéig be is fejeződnek. A névadó születésének bicentenáriumi emlékévére készülve nemcsak a múzeum, de az állandó kiállítás is átalakul. A környezetrendezés eredményeképp az egybenyitással helyreáll a Károlyi-kert és –palota történelmi egysége, a parkoló megszüntetésével nagyobb zöldfelület jön létre.

A fejlesztés vezérfonala, hogy az intézmény – ahol ez lehetséges – egyszerre hangsúlyozza a befogadó épület műemlék jellegéből fakadó vonzerejét és egyediségét, illetve a mai technológiai megoldásokkal létrehozott múzeumi szolgáltatás korszerűségét, így biztosítva egyidejűleg a friss, élményszerű, ám a múlt értékeit tisztelő összbenyomást.

Az átépítés egyik célja a tervezők szerint az, hogy az intézmény tereit kihozzák rögtön a kapualjba, hogy az erre járók láthassák, itt egy múzeum működik. A jelenlegi pénztár és ruhatár helyén rögtön kiállítótérrel találkozhatnak majd az arra járók, amely be is csábíthatja őket a múzeumba. Emellett a passzázsban kialakítanak egy kávézót, a kiállítóterek akadálymentesítésére liftet is beépítenek, valamint áthelyezik a vizesblokkokat is. 

A kiállításoknak helyet adó palotaszárnyban több terem egybenyitásával nagyobb terek jönnek létre. Modernizáljuk a hűtést és a fűtést ezzel biztosítva a kellő műtárgyvédelmet a kiállított tárgyaknak. A fejlesztések nyomán így mind látogatói, mind műtárgyvédelmi szempontból magasabb színvonalú szolgáltatást tudunk nyújtani.

A környezetrendezés eredményeképpen helyreáll a történelmi kert és a kastély kompozíciós egysége, jelentősen növelve a helyszín presztízsét. Funkcionális szempontból átjárhatóság valósul meg a Múzeum körút – Károlyi-kert – Egyetem tér útvonalon. A Belváros rendkívül attraktív részévé válik a rekonstrukción átesett kert, amely igazi paradicsom, védett zöld sziget lesz a nyüzsgő városban, amely szabadtéri programoknak, kültéri kiállításoknak is helyet ad majd. A múzeumi bolt és a kávézó új kialakítása alkalmazkodik a megújuló kerthez, könnyebb megközelíthetőségével ki tudja szolgálni mind az átmenő forgalmat, mind pedig a múzeumlátogatókat.