Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 16
 •  
  16
  Shares

A tökéletes vízparti pihenéshez a szikrázó napfény, a csillogó víztükör, a kényelmes nyugágy és egy frissítő ital mellé nem is kell más, csak egy kis olvasnivaló. A nyaralás idején legtöbben valamilyen könnyed, nyári történetre vágyunk, valami olyasmire, ami szórakoztat, kikapcsol és elvarázsol. Olyan könyvet keresünk, amely elűzi a gondokat, de egyben úgy óv az unalomtól, akár a napvédő krémek az UV sugárzástól. Összegyűjtöttünk néhány olyan élmény-fokozó mediterrán regényt, amely garantáltan „magas faktorszámú gondok ellen védettséget” jelent a vakáció idején.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Talán a legismertebb mediterrán regény, amelyet olvasva mindenki azonnal átnézi a bankszámláját, hogy vajon mennyit kellene még összekuporgatni egy toszkán villára, Frances Mayes könyve. A Napsütötte Toszkána – amelyből egy a könyvnél sokkal kevésbé szórakoztató film is készült – egyszerre útleírás, szakácskönyv és regény. Az írónő – aki egyébként kreatív írást tanít a San Francisco-i egyetemen, naplószerűen meséli el saját történetét.

napsutotte_toszkana_1

Remek stílusban írja le, hogyan teremtettek férjével igazi otthont egy Cortona melletti régi házban, és leltek második hazára Olaszországban. Ebben a könyvben a finom boroknak, a friss gyümölcsöknek és a jó tésztáknak ugyanolyan jelentősége van, mint a toszkán felfedezések során előkerülő történelmi, irodalmi és művészettörténeti epizódoknak. Frances Mayes sorait olvasva szinte a mi cipőnk is ott kopog Cortona vagy San Gimignano utcakövén, szánkban érezzük az erős olasz espresso, a malacsült vagy a mézédes paradicsom ízét és érezzük a szőlő és olíva ültetvények illatát. Ahogy a Mayes házaspár háza– kényelmes olasz mentalitással – szép lassan elkészül, úgy jutunk el mi is az elhatározásig, ha saját házra nem is telik, a jövő nyáron a helyszínen készítjük el a könyv végén olvasható olasz receptek valamelyikét.
Gondok ellen védettség tízes skálán: 9-es faktor

csabito_toszkana

Frances Mayes könyvének afféle „férfias ellenpárja” Phil Doran önéletrajzi ihletésű regénye, a Csábító Toszkána. Az író egy korábban nagyon sikeres hollywoodi  forgatókönyvíró-producer, akit – ahogy könyvében is bevallja – háttérbe szorítanak a feltörekvő új tehetségek, házassága pedig ellaposodik. Felesége, Nancy úgy érzi, ideje változtatni, ezért olaszországi körútján egy alaposan lerobbant, háromszáz éves toscanai házzal lepi meg a férjét. Ahogy a Napsütötte Toszkána történetében, úgy itt is megkezdődik a ház felújítása, az olasz élettel való barátkozás, a vidék felfedezése.  A sztori azonban inkább rémálom, mint beteljesült álom az amerikai producer számára, aki nagyon nehezen tud megbarátkozni új életével egy olyan  országban, amelynek milliónyi törvénye, de egyetlen szabálya sincs, és ahol minden bezár délben négy órára, hogy a helyiek nyugodtan ehessenek, ihassanak, vagy éppen szerelmeskedhessenek. A Csábító Toscana elfogulatlan és kritikus férfiszemmel láttatja ugyanazt, amit Frances Mayers regénye rózsaszín szemüvegben, elfogadó szeretettel kezelt. Phil Doran regénye nem egy átlagos történet amerikaiakról, akik egyszer csak Európába költöznek. Doran fokozatosan hódol be Toscana varázsának, a könyv pedig elképesztően humoros, és hihetetlen dolgokat tudunk meg belőle Olaszországról és az olasz emberekről.
Gondok ellen védettség tízes skálán: 10-es faktor

toszkanai_nyar

Még mindig a toszkán dombok között maradva, sőt egy kicsit Róma felé is kalandozva repít minket Itáliába Elizabeth Adler regénye, a Toszkánai nyár. Az előző két könyvvel ellentétben ez nem egy önéletrajzi regény, nem útleírás és recepteket sem olvashatunk benne, de természetesen nem marad ki ebből a történetből sem a finom kávé, sem az olasz ízek vagy a macskaköves utcák. Bár kisebb dózisban kapjuk, ezúttal is az olasz életérzés, a temperamentumos lazaság a történet mozgatórugója. A történet főhőse, Gemma Jericho, a New York-i orvosnő is ennek hatására értékeli át eddigi életét, amikor egy titokzatos örökségnek köszönhetően Olaszországba utazik. Olasz illatok, ízek és szerelmek – igazi nőknek való olvasmány a medence partjára.
Gondok ellen védettség tízes skálán: 6-os faktor

provance

Olaszországból Provence felé véve az irányt egy másik olyan regényt, vagy regény sorozatot ajánlunk a vízpartra, amit szintén nagyon sokan ismernek, ha máshonnan nem, a belőle készült nagyon szórakoztató filmnek köszönhetően.  Aki látta a Bor, mámor Provence című filmben Russel Crow-t a nagyon kicsi autójával száguldozni a francia borvidéken, és aki vele együtt izgulta végig, vajon milyen lesz a termés a szőlőhegyen, a film végén biztosan indult is a könyvesboltba, hogy Peter Mayle regényét beszerezve olvasmányos formában is magáénak tudhassa a történetet.  Érdemes akár a film után is végigolvasni a regényt, hogy újra orrunkban érezhessük a levendula illatát, a sűrű francia vörösbor ízét és lábunk alatt a szőlőhegy talaját. Peter Mayle-t magát is rabul ejtette a vidék, hiszen ide kalauzol az Egy nyár Provence-ban című könyv és annak folytatásai is. A mulatságos történetek és páratlan gasztronómiai élmények olvasása közben észrevétlenül is szakértőivé válunk a legendás Provence-nak, s olyan értékes információkhoz jutunk, melyek semmiféle útikönyvben nem szerepelnek. Ha elolvassuk Peter Mayle bármelyik Provence-t idéző regényét, aludni is biztosan jobban fogunk a regény hatására felvásárolt francia vörösborok és levendulacsokrok hatására.
Gondok ellen védettség tízes skálán: 10-es faktor

madarak_vadak_rokonok

Vége-hossza nem lenne, ha minden mediterrán regényt fel szeretnénk sorakoztatni, de ahogy a nyaralás, úgy ez a lista is véges, bár – ahogy úti céljaink listája – tovább bővíthető. Az ötödik könyv tulajdonképpen azért került a listára, hogy a legfiatalabb generáció is megkaphassa, ami jár neki. Mediterrán regény ugyanis a kiskamaszoknak és a tiniknek is jut, különösen akkor, ha nagy állatbarátok. Az egykori népszerű természettudós és állatkert tulajdonos Gerald Durrell Korfun töltött kamaszéveinek kalandjait írja le a Madarak, vadak rokonok című könyvben. A regény – ahogy minden Durrell könyv – rendkívül vicces, olvasmányos és szórakoztató. Ráadásul olyan részletességgel ismerteti a görög sziget állat és növényvilágát, hogy jól felkészült természettudósnak érezhetjük magunkat a regény végére. Egy szeleburdi angol család kalandjai a még szeleburdibb hellének között, néhány oda nem illő vendég társaságában – nagyjából így foglalhatjuk össze a könyv cselekményét. Ehhez jön még néhány kutya, szamár, hüllő, egy kis teknősbéka boncolás, halászat és szkarabeusz verseny a legzöldebb görög sziget olajfái alatt.
Gondok ellen védettség tízes skálán: 9-es faktor

Fotók: Leirer Tímea


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 16
 •  
  16
  Shares