Egy látványos, helikopter segítségével végrehajtott akció keretében leemelték kedden Mihály arkangyal aranyozott szobrát a Mont Saint-Michel árapályszigeten emelt apátság tetejéről, hogy restaurálásra a szárazföldre vigyék.

MTI

A legenda szerint Szent Aubert-nek, Avranches püspökének 708-ban megjelent Szent Mihály arkangyal, és azt parancsolta, hogy a sziklán építsen kolostort. Ennek emlékét őrzi a kolostor legmagasabb tornyán, 156 méter magasan álló, 520 kilogrammos réz arkangyalszobor. A Mont Saint-Michel-i apátság vezetője, Xavier Bailly örömét fejezte, hogy a rossz idő miatt többször elhalasztott, kedden végül megejtett rendkívül kényes művelet során sikerült megőrizni az 1897 óta a kolostor tetején trónoló műtárgy épségét.

A megkopott fényű, 4,5 méteres aranyozott rézszobrot teherautón a délnyugat-franciaországi Marsac-sur-l’Isle egy műhelyébe szállítják, hogy ott 450 ezer euróért (140 millió forintért) két hónap alatt restaurálják és újraaranyozzák.
Mivel az arkangyal szárnyaival és a gonoszt megtestesítő sárkányt fenyegető kardjával együtt villámhárítóként is szolgál, a műtárgyat technikailag is hozzáigazítják korunk normáihoz. A már csaknem 120 éve az apátság legmagasabb tornyán emelkedő arkangyalszobor eddig története során csak kétszer esett át felújításon, legutóbb 1987-ben, amikor le is szerelték. 1935-ben anélkül végeztek rajta javításokat, hogy leemelték volna a magasból.

A Mont Saint-Michel-i Mihály arkangyal egyidős a New York-i Szabadság-szoborral és ugyanabban az öntödében készült, ahol az amerikai nagyvárosnak adott ajándék. Az 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szereplő szigetapátság Franciaország egyik fő idegenforgalmi nevezetessége évi 2-3 millió látogatóval.