Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nagypéntek Jézus halálának napja, szigorú böjti nap, a hívők mellőzik a húst az asztalukról. A nagypénteki böjtöt a vallást nem gyakorló emberek közül is sokan betartják. Összeszedtünk öt olyan fővárosi éttermet, ahol a munkaszüneti napon is egy ízletes, húsmentes étellel hangolódhatunk a húsvét misztériumára.

061.hu

Vegan Love – vegan street food (Bartók Béla út 9, március 30., Nagypéntek 11:00-21:00)

Ahogy az étterem neve is jelzi a gyorsétteremek fogásait kóstolhatjuk meg vegán hozzávalókból. A húsevők elképzelhetetlen tartják, hogy aki vegán módon táplálkozik ehet finomat, pedig a vegánok mesteri módon tudják helyettesíteni az állati eredetű összetevőket, pazarul fűszereznek és bátran próbálnak ki új hozzávalókat, ez pedig az éttermet is jellemzi.  A Bartók Béla úton megbújó kicsi étteremben letisztult, minimalista design fogadott minket, a búja, zöld növényekből álló fal pedig egyfajta friss érzést nyújtott. A 061.hu korábban egy édesburgonyás burgert próbált ki, ami édesburgonyás pogácsából, sült cukkiniből, céklás tormakrémből, retekcsírából, növényi cheddarból, paradicsomból, madársalátából és bazsalikomos háziketchup-rétegekből épült fel. A burger amellett, hogy szemet gyönyörködtető, finom is. A különleges ízek az ember szájában jól elkülöníthetőek, ám mégis erős egységet alkotnak, mindemellett az adag mérete is bőséges. 

 

Édesburgonyás burger Fotó:Horváth Péter Gyula

Vegazzi (Paulay Ede utca 33. március 30, Nagypéntek 11:00-21:00 18:00-02.00)

A decemberben nyitott Vegazzi Magyarország első vegán pizzázója, ahol a nápolyi stílusú pizzákat fatüzelésű kemencében sütik, garantálva a tradicionális olasz élményt. Azt eredeti nápolyi receptúra gyúrt tésztáját 48 órás kelesztéssel készítik, a kézzel nyújtják és 60-90 másodperc alatt sütik meg a közel 500 °C-ra felhevített fatüzelésű kemencében. A pizzák mindegyike olasz lisztből és olasz pardicsomszósszal készül, azonban a pesztókat és a riszmozzarellát saját maguk gyártják. Összességében hét pizzát kóstolhatunk: a két tradicionális (Marinara, Margherita), a két populáris (Bolognese, Ungherese) és a két ínyencség (Verde, Autunno) mellett minden hónapban más és más pizza különlegességgel lepik meg a vendégeiket.

Napfényes Étterem ( Ferenciek tere 2, március 30., Nagypéntek 12:00 – 22:30) 

Az étteremben 2008 óta kínálnak vegán ételeket, italokat és desszerteket azok számára, akik egészségesebbé és tudatosabbá szeretnék tenni táplálkozási szokásaikat. A vegán konyha gazdag nemzetközi és magyaros választéka, a bőséges adagok, és kellemes hangulat jellemzi a helyet. A természetes életmód jegyében az ételek kizárólag minőségi növényi alapanyagokból készülnek, tisztított vízzel. Nem használnak ízfokozókat, mesterséges színezékeket, aromákat vagy tartósítószereket, és a gluténmentes vagy éppen nyers diétát folytató vendégek is találnak kedvükre való fogásokat. 

Fotó: Napfényes Étterem FB

Istvánffy Veggie Burger (Lajos utca 36. 9/c c 11:00-16:00; Királyi Pál utca 20. 11:00- 21:00)

Budapest egyik legjobb vegán hamburgerezője immár két helyen is elérhető. Mindkét lokálban tízféle szendvicsből válogathatunk, megszabhatjuk hogy gombás, búzás vagy zabpelyhes pogácsát kérünk bele, akár duplán. A szendvicsekhez kérhetünk sült krumplit, amelyhez ajánljuk a majonézt kiváltó mandula szószt. Az ételek 0% tartósítószert, mesterséges ízfokozót és mesterséges színezéket tartalmaznak. A szószok frissességét úgy garantálják, hogy a száraz alapanyagokat az üzemben keverik össze, majd vákuum-csomagolva tárolják a folyadékok hozzáadásig. Az összetevőket is bátran nagyító alá tehetjük, ugyanis csupa jósággal találkozunk: búzaliszttel, teljes kiőrlésű, finomított zabpehellyel, rozzsal, különböző olajos magvakkal (mandula, napraforgó, dió, len), valamint friss és mélyhűtött zöldségekkel és gyümölcsökkel. A sült krumpli sütéséhez kukoricaolaj, repceolaj és napraforgó olaj keverékét használták.

Fill Food (Hollán Ernő u. 3 ; március 30. Nagypéntek08:00-14:00)

A Fill Food a főváros első vegán péksége, ahol húsmentesen is találhatunk ízletes péksüteményt. Az itt készült finomságok hazai alapanyagokból készülnek,  minden felhasznált szójatermék GMO-mentes, csakis RSPO pálmaolajat és nyers biogazdaságból származó nádcukorral dolgoznak.

Vezető kép: Alleventsin


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •