Sokak szívügye, hogy a fővárost kettészelő Dunát, a rakpartokat visszakapják a városlakók. Ennek a törekvésnek a része a Dunapest Fesztivál, amely idén harmadik alkalommal csalogatja az érdeklődőket a víz közelébe. Zene, színház, képzőművészet,film, irodalom, urbanisztika, gasztronómia, gyerekprogramok és vízi-, vízparti sportok egyaránt helyet kapnak a három nap alatt. Az augusztus 31 és szeptember 2 közötti programokból választottuk ki a tíz legjobbat.

061.hu összeállítás

1.Városképek Berlin és Moszkva között (HÁROM HOLLÓ- 08.31)

A neves berlini várostörténész és Kelet-Európa-kutató, Karl Schlögel Európa szigetcsoport. Városképek Berlin és Moszkva között címmel a Kossuth Könyvkiadónál megjelenő könyvéről a szerzővel Wilhelm Droste beszélget, közreműködik Kiss Noémi, akinek most jelent meg új kiadásban Rongyos ékszerdoboz című kötete a Magvető Kiadónál, amely a galíciai, podóliai, bukovinai tájakra vezeti az olvasókat. Tolmácsolás biztosított. 

2. Folyami Flow ( Valyo kikötő-08.31.)

16:00–18:00: Vízworkshop a Bölcs Kaviccsal
Kísérletek és kreatív alkotófeladatok 8-12 éveseknek. Ha kíváncsi vagy, mikor folyik felfelé a víz, megnéznéd, hogyan lehet titkos írást olvasni folyadékokkal, vagy érdekel, milyen fogkrémmel mosnak fogat az elefántok.

Regisztráció: [email protected]

18:00–20:00: Vizes fényfestés workshop
A Meetlabbal látványos kísérletezés vízzel és írásvetítőkkel minden korosztálynak. A felúszás, a hullámelhajlás és a fénytörés érdekes fizikai jelenségek, de írásvetítőn tálalva vizuális élménynek sem utolsók. A résztvevők szabadon gyakorolhatnak a newtoni fizika határain belül, de cirkuszi produkcióban is részt vehetnek.

20:00–20:30: Víztorony: cirkuszművészeti performansz a Dunánál
Akrobatikát és zsonglőrködést ötvöző újcirkuszi előadás, melyet a fényfestő workshop írásvetítői és résztvevői
tesznek teljessé. Eső esetén a program a Ludwig Múzeumban lesz megtartva.

3. Petanque-verseny (Margitsziget- Nagyrét 08.31. 16:00)

A petanque népszerű városi sport, szabadtéri kikapcsolódás és közösségi élmény, olyan golyójáték, amelyet egyre több budapesti parkban és szórakozóhelyen űznek nemre és korra való tekintet nélkül. Egyetlen kritériuma, hogy egy 700 grammos golyót 6 és 10 méter közé egy 50 centiméteres körből szabályosan el tudjon dobni a játékos. A Margitsziget gyöngykavicsos sétányán amatőr versenyt rendezünk a Magyar Petanque Szövetséggel együttműködésben, az érdeklődőknek profi versenyjátékosok tartanak bemutatót és oktatást.

A Dunapest Petanque Vándorkupáért folyó versenykiírás részleteiről a jelentkezőket e-mailben értesítjük. Nevezés: [email protected]

4. Middlemist Red (Népsziget – Dunapest Nagyszínpad- 08.31. 19:00)

A Middlemist Red a pszichedelikus rockot értelmezi újra 21. századi környezetben. Az első (Supersonic Overdrive, 2014) és második (Ripple Soul, 2016) albumok megjelenése között a zenekarnak számtalanszor lépett fel Nyugat-Európában. Eddig olyan zenekarokkal léptek fel, mint a Wooden Shjips, Preoccupations, Telegram, Black Lips, Desert Mountain Tribe.

A programot eső esetén a TRIP Hajón tartják meg.

5.  All Happy Painters (08.31. 10:00)

Tavaly a Népszigeten dunai halakat festhettek a falakra az érdeklődők, hogy új színt hozzanak a gyárépületre. Idén összefogtak a szervezők a főváros legendás falfestőit felvonultató All Happy Painters csapattal, és egy 400 négyzetmeteres murálon mutatják meg, mit jelent nekik a Duna. A Tesz-Vesz Város hangulatú kreatív tervet két héten át festik fel az Újpest-Városkapu megállónál lévő tűzfalra, ahol a fesztivál után is megcsodálhatják az arra járók. A mű az Újpesti Önkormányzat, a Fiatalok Újpestért Egyesület és a Trilak támogatásával készül el.

6. Soia (Pontoon- 08.31. 20:30)

A neosoul, a hiphop és az elektronika találkozik a hol melankolikus és gyengéd, hol erőteljes ütemekkel és énekkel. Soia 2011 óta dolgozik együtt a producer Mezzel, aki a J. Dilla ütemeket szállítja, azóta két albumuk, a Mood Swings és a H.I.O.P. jelent meg. A Pontoonon teljes zenekari felállásban mutatják meg, milyenek a bécsi bítek.

7. Pecaverseny (Népsziget – Kabin- 09.01. 08:00 – 10:00)

Snecifogó verseny, gyerek, ifi és felnőtt kategóriában. A nevezés feltétele fővárosi Duna-szakaszra szóló éves vagy napi horgászjegy. Felszerelés spiccbot. A verseny helye vízállástól és létszámtól függően a kis öböl, vagy a nagy öböl újpesti része, infó a fesztivál honlapján és a Facebook-eseménynél. Mérlegelés nincs, a kifogott halmennyiség alapján történik az eredményhirdetés, a kifogott hal snecichipsnek elkészíthető, gázfőzőt, serpenyőt, olajat és paníralapanyagot biztosítanak, ropogtatás közben könyvbemutató és dedikálás: Van Gölü Monster, népszigeti novellák.

8. Távolról és testközelből – Ybl a Duna-parton (09.01. 10:00

Az építész Ybl Miklós a 19. században kialakította Budapest ma is ismert arcát. A Fővámháztól a már nem álló Ganz-házig, majd „átkelve” a folyón a Lánchíd Rt. székházától a Rudas fürdőig kalandozunk, de nem hagyjuk ki a Lánchíd-palotát, a Várkert Bazárt és a frissen elkészült, egykori Vízházat. Hidvégi Violetta, a Budapest Főváros Levéltár főlevéltárosa, az Ybl-életmű egyik legszakavatottabb ismerője vezet végig a sikeres, munkamániás, de zárkózott építész életén és épületein. Találkozási pont: Clark Ádám tér, 0 kilométerkőnél

Regisztráció: www.imaginebp.hu- 2000 Ft

9. Huszárlépésben – Sam Havadtoy New Yorkban; Sam Havadtoy és Nemes Attila kurátor tárlatvezetése. (Ludwig Museum- 09.01. 16:00)

Az 1970-es és 1980-as években a város meghatározó művészeivel kialakított munkakapcsolatai nagy hatással voltak formálódó művészetére. Andy Warhol, Keith Haring, Yoko Ono és sokan mások gyakran vonták be művészeti projektjeikbe a fiatalon New Yorkba érkező, belsőépítészként dolgozó Havadtoyt, akinek egyedi alkotói szemlélete egyre nagyobb teret kapott ezekben az együttműködésekben, és későbbi önálló művészi karrierjét is megalapozta.

További jegyinformáció: ludwigmuseum.hu- 1600 Ft

10. Konyhakör: halfüstölés (Népsziget – Filip 09.01. 19:00)

A Konyhakör pop up vacsorái igazi közösségi élmények: a különleges séfek és a különleges helyszínek találkozása teszi megismételhetetlenné az alkalmat. Az események típusától függetlenül minden esetben azon dolgoznak, hogy vacsoráik egyedisége, izgalmassága az eszközök, a bútorok, egyszóval a minden részletre kiterjedő enteriőr megválasztásban is megmutatkozzon. Ezt a filozófiát követik, amikor a város eldugott vagy éppen monumentális tereiben szerveznek egy vacsorát, és akkor is, amikor a Népsziget hajószerelő műhelyeihez terveznek halfüstöléssel egybekötött tematikus pisztrángvacsorát. 

Előzetes regisztráció: [email protected]

+1  Horgonyt fel! – Hajózástörténeti séta (09.02. 10:00)

Miért és hogyan lett Budapest tengeri kikötő? A magyar folyam- és tengerhajózás történetébe és aktualitásaiba nyerünk bepillantást. A Duna Európa második legnagyobb folyója és Budapest természetes sugárútja. A sétát a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesületének elnöke vezeti. Találkozási pont: Apáczai Csere János utca és Vigadó utca sarok

Regisztráció: [email protected] Séta díja: 3000 Ft

Vezető kép: Horváth Péter Gyula 061.hu