Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

O Tannenbaum, Mennyből az angyal – ezek a mindenki számára jól ismert, ezerszer elénekelt karácsonyi dalok. A karácsonyi vásároknak és a bevásárolóközpontok ünnepi őrületének köszönhetően az angolszász karácsonyi slágerek is ott vannak már a fülünkben, a Santa Claus is Coming To Towntól a Last Christmas őrületén át egészen a Jingle Bellsig. Ezek a dalok kíméletlenül beleveszik magukat az ember agyába, ha akarjuk, ha nem, hiszen – bár rengeteg van belőlük – nagyjából ugyanabban a csilingelős, sütiszagú stílusban íródtak, így olyan, mintha folyamatosan ugyanazt hallgatnánk. Dobjuk fel idén a karácsonyi sláger felhozatalt, jöjjön tíz nagyon különböző stílusban készült ünnepi dal!

L.T. – 061.hu

Rap – Run DMC: Christmas In Hollies
A rapet és a hiphopot lehet szeretni vagy nem szeretni, de abban talán még a rajongói és a műfaj ellenzői is egyetértenek, hogy nem kifejezetten karácsonyi dalok előadására találták ki. Ennek ellenére – sokszor legfőképp poénból – a rapperek is megpróbálkoznak egy-egy  karácsonyi dal átdolgozásával, sőt még az is előfordul, hogy saját szerzeménnyel rukkolnak elő az ünnepre. A Run DMC Christmas in Hollies című felvétele eredetileg 1987-ben, egy válogatásalbumon jelent meg, de 2000-ben újra kiadták és még az “új idők” is hoztak egy Billboard 13. helyet a triónak. A címben szereplő Hollies egyébként a Run DMC tagok gyerekkorának helyszínére, New York egyik negyedére utal.

Rock & Roll – Chuck Berry: Run, Run Rudolph
A rock&roll – bár eredetileg nem ez volt a célja – mára már kifejezetten a karácsonyi zenékhez passzoló stílusnak nevezhető. Ha ebből a műfajból keresünk dalt, bőven van miből válogatni. Elvis, Chuck Berry, Little Richard és a többiek szívesen szórakoztatták a nagyérdeműt az ünnepnapokon is. Természetesen ők ilyenkor sem szomorkodtak, sokkal inkább azon voltak, hogy a karácsonyi vacsora után táncra bírják a közönséget. Vagy éppen Rudolfot, a piros orrú rénszarvast, mint Chuck Berry a következő dalban.

Ír kocsmazene: The Pogues: Fairytale of New York
A kelta punkot játszó The Pogues formációt sem karácsonyi lírája okán szereti leginkább a közönség. Ettől függetlenül a Fairytale Of New York című dal igen előkelő helyekre került az európai slágelistákon és az angolok kifejezett kedvencévé válti 1987-es megjelenése óta. A leginkább az énekes Shane MacGowan foghíjáról és jelentős alkoholbírásáról elhíresült Pogues egyébként afféle “csakazértis” válaszként írta meg a dalt. A kiadójuk ugyanis 1987-ben felkérte őket, hogy készítsenek dalt az ünnepre, mire a menedzserük azt mondta, “arra ezek a srácok nem képesek”. McGowanék ezen felszívták magukat és más kész is volt a Fairytale Of New York.

Punk: Bad Religion: Hark! The Herald Angel Sing
A kaliforniai Bad Religion  punkzenekar 2013 őszén döntött úgy, hogy itt az ideje, hogy legyen egy karácsonyi albuma a punkzene rajongóinak is. Klasszikus angolszász karácsonyi dalokat és slágereket vettek elő, melyeket “punkosítva” egészen elképesztő eredmény született. Olyan számokat dolgoztak fel többek között, mint a Little Drummer Boy, a What Child Is vagy az alábbi Hark! The Herald Angel Sing. Persze kell némi elvakult rajongás, hogy valaki ezt hallgassa gyertyagyújtás közben, de mondjuk karácsony másnapján egy buliban, éjfél után tökéletes lehet.

Soul, Funky – James Brown: Santa Claus, Go Straight To The Ghetto
A soul vagy funky előadók között – főleg a hölgyeknek köszönhetően – nagyon sok klasszikust találunk, James Brown nem is lenne James Brown, ha egy karácsonyi dalt úgy énekelne el, mint bárki más. A soul keresztapjának karácsonyi válogatáslemeze 2010-ben jelent meg, de az új dalokon kívül jó néhény újrakevert klasszikus is tartalmaz. James Brown is átdolgozott néhányat az ismert karácsonyi slágerek közül de természetesen ennyi nem volt elég neki. Ezt bizonyítja az alábbi felvétel is.

Rock: Queen: Thank God, It’s Christmas
A Thank God It’s Christmas szerzői Roger Taylor dobos és Brian May gitáros voltak. 1984 nyarán mindketten belekezdtek egy karácsonyi témájú dal írásába, May a saját dalát I Dream of Christmas címen kezdte, de csak évekkel később fejezte be, és felesége, Anita Dobson színésznő énekelte el. Ezt követően úgy döntöttek, hogy Taylor dalán dolgoznak tovább közösen, aminek köszönhetően 1984. november 26-án megjelent kislemezen, és a huszonegyedik helyet érte el Angliában a Thank God, It’s Christmas. Bár nem aratott túl nagy sikert, egy időben a gyűjtők egyik keresett kiadványa lett, mert jó ideig nem jelent meg nagylemezen.


Swing – Michael Bublé: Santa Claus Is Coming To
Town
Michael Bublé nélkül ma már legalább annyira nincs karácsony, mint Mariah Carey vagy a Last Christmas című dal nélkül. A jóképű swingbajnok Christmas című lemeze 2011-jelent meg,  nyolc évvel Bublé második karácsonyi témájú lemeze a 2003-ban kiadott Let It Snow EP után.  Bublé számos közismert előadóval énekelt fel duetteket az albumra: a White Christmas című dalt Shania Twainnel, a Feliz Navidadot pedig Thalía mexikói énekesnővel együtt adja elő. Az albumon Bublé többek között Mariah Carey All I Want for Christmas Is You című dalát, valamint néhány tradicionális karácsonyi dalt is feldolgozott.

Alternatív rock  – The Killers: Don’t Shoot Me, Santa
2006 óta már hagyománnyá vált, hogy karácsonykor egy különleges ünnepi dallal lepi meg a rajongóit a The Killers. A 2002-ben megalakult Las Vegas-i rockegyüttes az ünnepi dalokból befolyó összeget minden évben jótékony célokra fordította. Sajnos idén már nem számíthatunk erre, Brandon Flowers, a zenekar énekese ugyanis azt nyilatkozta: “Befejeztük a karácsonyi dalok gyártását, de büszkék vagyunk arra, amit véghezvittünk. Összesen 11 karácsonyi dalt csináltunk.” 2016-ban megjelent a karácsonyi dalaikat tartalmazó CD, a “Don’t Waste Your Wishes”, amit majd bakelit lemezen is kiadnak majd – ennél többet azonban már nem ígérnek. Az alábbi felvétel, a Don’t Shoot Me Santa a legjobbak közül való.

Disco – The Weather Girls: Dear Santa
Az amerikai női duótól legtöbben csak az It’s Raining Men című dalt ismerik, pedig a zenekar 1983-as stúdióalbumán több kiváló nóta is szerepel, nem véletlen, hogy igen előkelő helyre került a nemzetközi slágerlistákon. A lemezen egy karácsonyi dal is szerepel, amelyhez a vidám hölgyek egy vidám klipet is készítettek.

Reggae – Yellowman: We Wish You a Reggae Christmas
A Jamaikában született Winston Foster árván nevelkedett albínóként nevelkedett, de különleges kinézete kicsit sem vette el az önbizalmát. Már a ’80-as évek elején igazi reggae-sztár volt: számtalan lemezt adott el és őt tekintik az első „nagy” dancehall-előadónak is. Az ő előadásában számos karácsonyi dal a közönség elé került. Jamaikai akcentussal, reggae ritmusokkal különösen viccesen szólnak a klasszikusok. A Wish you a merry christmasből nem is lehet más, csak wish you a reggae christmas.

Pop – Wham: Last Christmas
A végére marad Wham sláger sem különlegesnek, sem kevésbé ismertnek nem mondható, de ha a pop kategóriában keresünk karácsonyi dalokat, nem választhatunk mást, csak a Last Christmast. A letöltési listákat még mindig vezeti, George Michael pedig megunhatatlan. Bárki bármit is mond.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •