Bejelentette azonnali hatályú lemondását a moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) vezető karmesteri és a toulouse-i operaház zeneigazgatói posztjáról Tugan Szohijev orosz karmester arra hivatkozva, hogy “elviselhetetlen nyomás” nehezedik rá annak érdekében, hogy foglaljon állást egyik vagy másik fél mellett az ukrajnai háború ügyében.

MTI

Vasárnapi közleményében hangsúlyozta, hogy nemcsak a háborús konfliktusban álló felek, hanem kulturális hagyományok, “két zenei család” között is választania kellene. “Nemsokára arra fognak kérni, hogy válasszak Csajkovszkij, Sztravinszkij, Sosztakovics és Beethoven, Brahms, Debussy között. Ez már így történik Lengyelországban, ahol az orosz zene be van tiltva” – írta.

Az oszét származású 44 éves karmester, akit a fiatal nemzedék egyik legnagyobb tehetségének tartanak, az ukrajnai háború megnevezése nélkül hangoztatta, hogy mindig is ellenezte a fegyveres konfliktusokat és zenei pályafutásának 20 éve alatt mindig is az áldozatokkal érzett együtt. Szerinte ennél többet nem várhatnak el tőle. Mint írta, “nem bírja látni, hogy kollégáit és más művészeket fenyegetések érnek, tiszteletlenül bánnak velük és az eltörlés kultúrájának áldozatává válnak”.

Szohijev 2014 óta a Bolsoj vezető karmestere. Franciaországban a toulouse-i Orchestre National du Capitole-nál – az ottani operaház zenekaránál – 2005 óta dolgozik, eleinte vendégkarmesterként lépett fel, 2008 óta a zenekar művészeti vezetője. 2012 és 2016 között a berlini Német Szimfonikus Zenekarnak (DSO) is vezető karmestere volt.