Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az amerikaiaknak szinte minden jól áll: az újra megépített Noé bárkája, a felhőkarcoló magasságú liberalizmus, de legjobban talán a southern-rock áll jól nekik, amit nemcsak azok a polgármesterek kedvelnek, akik az öltönyökhöz western csizmát viselnek, hanem a kertvárosok lakói is, akik most együtt ünnepelnek: igen, megjelent a többszörös platinalemezes Kings of Leon hetedik albuma, a WALLS.

PZL- 061.hu

Persze, a Tennessee államból származó Kings Of Leonnál a southern-rockos stílusgyakorlatok ezúttal is csak a közös nevezőt jelentik, az album kileng a U2 Joshua Tree című lemezétől a Strokes Is This It című első albumának szikár hangzásáig. De ami a legfontosabb: a személyes történeteket elmesélő, az Arcade Fire producerével, Markus Dravs-szal rögzített, kimondottan változatos album hallgatása közben kedvünk támad fejest ugrani a titokzatos és oroszlánszagú blues-rock világába. Mivel a rock and roll sosem állt oltalom alatt, így bármikor használatba lehetett venni a mocskos, déli blues-rockot. Így tettek a Followill testvérek is Caleb (énekes, ritmusgitáros), Nathan (dobos) és Jared (basszusgitáros), Matthew Followill, az unokaöccsük (szólógitáros), akik ezúttal egy igazán dinamikus, néhol a korai Simple Minds-ot (Over) is megidéző zenés utazásra hívnak mindenkit,

kings-of-leon-walls-2016-2480x2480

A 2003-ban alakult Kings of Leont nemcsak azért kell komolyan venni, mert pályafutásuk során több mint 18 millió albumot adtak el, és mert valamennyi lemezük szerepelt a Billboard Hot 200-ban, és mert három Grammy-díj tulajdonosai, hanem azért, mert a Led Zeppelintől a Strokes-ig úgy idézik meg a pop elmúlt 60 évét, hogy hiába idéznek meg más bandákat, mindig róluk szól a történet. (Ezúttal a korábbi lemezekhez viszonyítva több érzelemmel, személyességgel.)

Az Eyes On You party rockjától a Conversiaton Piace vallomásos lírájáig igazán izgalmas kreatív tervezés hallhatunk. A dalokt nem bonyolították túl, mégis minden annyira a helyén van, hogy máris olyan a lemez, mintha mindig is része lett volna a poptörténetnek, mintha afféle összegzés lenne, pedig csak egy új kezdet. Gondolj másképp a blues-ra, és a kedvenc meforájára, az útra! Ha eddig azt gondoltad, hogy az út egyenlő  a mozgó test által befutott pályaszakasz hosszával, akkor ezt most felejtsd el! Az út fogalmát nehéz lenne mostantól a WALLS nélkül elképzelni.

Kings Of Leon
WALLS
Sony
10 szám 45 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •