Egy Leonardo da Vincit ábrázoló, feltehetően az egyik segédje által készített, eddig kiadatlan vázlatot mutattak be Nagy-Britanniában a reneszánsz lángelme halálának 500. évfordulója alkalmából.

MTI

Az 1517-ben, vagy 1518-ban keletkezett mű az egyike a Leonardo da Vinciről életében készített és máig fennmaradt két képmásnak. A másik, híres arckép Francesco Melzinek, a mester leghűségesebb tanítványának az alkotása. Mindkét képmást a Buckingham-palotában május 24. és október 13. között nyitva tartó nagyszabású Leonardo da Vinci-kiállításon mutatják be, 200 Leonardo-vázlattal együtt – tudatta közleményében a királyi műgyűjteményt kezelő Royal Collection Trust. Ehhez a kiállításhoz végeztek kutatásokat, amikor Martin Clayton, a Royal Collection Trust festészeti és rajzosztályának a vezetője azonosította a világ szeme elől eddig rejtve maradt képmást. A vázlatot “valószínűleg Leonardo egyik nem azonosított segédje” készítette egy tanulmánylapra, amelyen egy lólábról Leonardo da Vinci által készített vázlatok is láthatók – magyarázta a Royal Collection Trust.

“Ha összehasonlítjuk ezt a vázlatot a Francesco Melzi készítette portréval, több erős jelzés is utal arra, hogy szintén Vincit ábrázolja” – magyarázta a közlemény szerint Martin Clayton. “Az elegáns, egyenes orr, a szakáll vonala, amely keresztben húzódik az orcától a fülig (.) a hosszú, hullámos haj”. “A vázlaton mintegy 65 éves, és kissé melankolikusnak, megfáradtnak tűnik” – tette hozzá Clayton, megjegyezve, hogy a mesternek ebben az időszakban készített művei viszont arról tanúskodnak, hogy a művészi ambíciói változatlanok maradtak. A Life in Drawing (Az élet rajzban) című kiállításon egy másik mű is elsőként kerül a közönség elé: A háromkirályok imádása című befejezetlen képhez készült tanulmányok.

Ezeket az idők során kifakult vázlatokat ibolyántúli sugarakkal varázsolták ismét láthatóvá. Az 1452. április 15-én Vinciben egy gazdag tekintélyes polgár és egy parasztlány törvénytelen gyermekeként világra jött festő és tudós 1519. május 2-án hunyt el a franciaországi Amboise melletti Clos-Lucé kastélyban, alig több mint három évvel azután, hogy I. Ferenc király meghívására Franciaországba érkezett. Feltételezett maradványait őrző sírja az amboise-i királyi kastély Szent Hubertusz kápolnájában található. 

Kép: Royal Collection