Voltak lépcsők, amik a Led Zeppelin szerint a Mennyországba vezettek, és voltak, amelyek a semmibe. 30 év után végre elbontják a semmibe torkolló futurisztikus lépcsősort a Nyugati tér melletti buszmegállónál.

PZL – 061.hu

A városlakók által csak húgytoronynak nevezett, a hajléktalanok WC-jeként használt monstrum akkor épült, amikor kiterjesztették az 1984-ben átadott  Skála Metró térélményét, és nemcsak az áruház mellé, de a pályaudvarhoz is épült foncsorozott üveges lépcsősor, ami ugyebár egy jó ideje a semmibe fut. Az 1981. novemberében átadott 420 méter hosszú felüljáróba torkollott, amelynek köztudomásúlag már nincs gyalogos járdája, tehát a lépcsős objektum építészeti abszurd volt. És végre megszületett az akarat, és az V., a VI. és a XIII. kerület határán lévő dadaista emlékművet elbontják, így most kinyílik az egyébként elképesztően zsúfolt tér, hamarosan távlata lesz a városképnek, jobban érvényesülnek a környék historizáló épületei.

Egyébként a lépcsősor ikerpárját a Skála Metro melletti tér felújításakor, 2015-ben már elbontották, az is érthetetlen volt, hogy miért nem bontották el egy lendülettel a buszállomás melletti testvérét is. Ne keressük az okokat, örvendjünk. A Budapest Közút Zrt-nek feltettük ezt a kérdést, ahogy azt is megkérdeztük, hogy mi lesz a helyén, esetleg dézsás fák, stb. Választ nem kaptunk, viszont azt néhány nappal ezelőtt (amikor még nem volt egyértelmű, hogy tényleg bontják-e az objektumot) megerősítették: valóban eldózerolják a monstrumot. Ezt ünnepeljük most. Még az építmény 2/3-a áll, aki akar, ma még búcsút vehet tőle.

Képek: PZL