Levette műsoráról a moszkvai Nagyszínház két olyan rendező műveit, aki elhagyta az országot és nyilvánosan bírálta Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

MTI

A döntést Telegram-profilján jelentette be hétfőn a Bolsoj. Kirill Szerebrennyikov Nurejev című balettjét és Tyimofej Kuljabin Don Pasquale című operáját hat alkalommal játszották volna májusban.

A Nurejev helyett a Spartacus című, harci szellemiségű balettet adják elő, amelyet április elején mutattak be Oroszország ukrajnai hadjáratának támogatására, és amelynek minden bevételét a háborúban elesett orosz katonák hozzátartozóinak segélyezésére fordítanak. Kirill Szerebrennyikov, az elismert rendező és filmes jelenleg Berlinben tartózkodik. Április végén azt közölte az AFP-vel, hogy lelkiismereti okokból hagyta el hazáját. A rendező élesen kikelt Ukrajna megtámadása ellen. A vakmerő rendezéseiről ismert rendezőt 2020-ban három év felfüggesztett börtönre ítéltek állami támogatások állítólagos elsikkasztása miatt. Rudolf Nurejevről, a Szovjetunióból Nyugatra disszidáló táncosról szóló balettjét 2017 óta játszottak a Bolsojban nagy sikerrel annak ellenére, hogy a darabban utalás történik a főhős homoszexualitására és a hatóságok növekvő konzervativizmusára.

Tyimofej Kuljabin, az újító szellemű rendező, aki egyebek közt Novoszibirszkben dolgozott, ugyancsak Nyugatra távozott Oroszországból, és a közösségi médiában többször is elítélte az ukrajnai háborút.

Az ukrajnai orosz hadjárat február 24-i kezdete óta több jelentős táncos távozott a moszkvai Nagyszínháztól, köztük Olga Szmirnova prímabalerina és több külföldi balettművész.

A vezető képen Kirill Szerebrennyikov