Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Batman Superman ellen – Az igazság hajnala a blockbaster mozik gigantikus szeméttelepe, Zack Snyder teljességgel logikátlan tharsh filmje, aminél egy falusi céllövöde matricái és műanyag vámpírfogai is szórakoztatóbb képet festenek  a világról. 

 PZL – 061.hu 

Ben Affleck Batman-nek darabos, öreges, a Lois és Clark szerelmi vonal pedig olyan szentimentális, hogy szappanoperák délutáni műsorsávjában is önvizsgálatra késztetné a háziasszonyokat. Van itt jegygyűrű, ruhástól szeretkezés vízzel teli fürdőkádban, és annyi villám és robbanás, hogy nem 3D-s, hanem hegesztő szemüveget kéne kapnunk hozzá. A dialógusok annyira bántóak, hogy meg is sértődhetnénk, hogy ennyire hülyének néznek minket, vö: „Itt az idő, hogy férfiként harcolj!”.

batmanvsuperman-xlarge

Az alapkonfliktus az, hogy Batman szerint Superman már-már istenként tekint magára, és senki nem korlátozza őt. Nos, ez nehezen élhető át, hacsak nem a képregények világán akarjuk számon kérni a fékeket és az ellensúlyokat, ráadásul a csinos, metroszexuális szuperünk remekül végzi a dolgát, ahol tud segít, jelentősen tehermentesítve a tűzoltóságot és a polgárőrséget. És ez a hiú Batman-nek nem tetszik. Na és?

Nem Superman sógorára kapja rendre a közvilágítási tendereken a megbízásokat, egyszerűen csak gályázik az emberiségért, ha már a Krypton bolygó helyett a Föld lett a szűkebb hazája. Aztán a betépett geeket üzembiztosan hozó, de Lex Luthor szerepére teljességgel alkalmatlan Jesse Eisenberg előállítja magát a szupergonoszt, aki egy afféle kőember-izé, és pirosan világít a szeme, ugyanúgy, ahogy Supermané is. A piros sugarakat lövellő szem már annyira az alja, hogy ezért már 1981-ben az Iron Maiden Eddie-je is hülyén érezte magát.

Batman-v-Superman-Fight-Scene-Preview

Amikor pedig kiderül a Bond girl karakterű nőről (Gal Gadot), hogy örök életű, hogy ő Wonder Woman, az amazonok hercegnője, aki már az első világháborúban is harcolt, még pedig karddal, akkor azt gondoljuk, hogy a forgatókönyvírók olyan designer drogot vettek be, ami egy Népszínház utcai villamosmegállóban is kivívná az utazóközönség megbecsülését. Ja, azt már csak halkan említjük meg, hogy estélyiben szerény melleket mutató hölgy Wonder Woman-féle dresszben már amazonhoz méltó keblekkel hívogatja az ellent.

batman-vs-superman-dawn-of-justice-will-gal-gadot-s-wonder-woman-be-more-than-a-love-int-444466

Csak Junkie XL zenéje volt makulátlan, majd hamarosan tüntetésekre keverve hallhatjuk újra a videómegosztókon. Átláthatatlan a film konfliktusmezeje, amit füstgránátoktól, a tűzgyűrűktől, atomvillanásoktól, és mindenféle szörnyek kipárolgásaitól egyébként sem tudunk befogni. Zack Snyder rendezőnek, aki olyan digitális junk food filmekkel tette le a névjegyét, mint a 300 és az Acélember, sikerül azonnal kisimítania a két szuperhős közötti ellentétet, amikor Superman közli a denevéremberrel: „elrabolták az anyámat”. Ráadásul végig nem tudjuk eldönteni, hogy ki mellé álljunk. Az egyik szuperhős tekintetével is elpusztít egy becsapódó bolygót, míg a másik ravasz, és a denevér formájú dobócsillag hajigálásában is jártas. Viszont mindkettő szereti a mamiját.

A Batman Superman ellen – Az igazság hajnala 
Batman V Superman: Dawn of Justice
amerikai akciófilm
rendezte: Zack Snyder
főszereplők: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Jeremy Irons, Jesse Eisenberg
bemutató: 2016. március 24.
Játékidő: 151 perc


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •