Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Az előzetes tervek szerint halad a Szabolcs utcai Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építése – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az épületegyüttes bokrétaünnepén. Az összesen közel 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) több mint 350 ezer műtárgyának megőrzésére és tudományos kutatására lesz lehetőség.

MTI

A komplexumban a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák mellett helyet kap a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) és egy látogatóközpont is, valamint egy 13 ezer négyzetméteres parkot is kialakítanak  – ismertette a 20 milliárd forintos beruházást a miniszter. Az építkezéshez 108 ezer köbméternyi talajt mozgatnak meg, 4800 tonna betonacélt és mintegy 500 kilométernyi kábelt használnak fel. A 160 talajszondás és egy levegős hőszivattyú segítségével az épületek teljes hűtési és fűtési energiáját biztosítani tudják. A háttérbázis 70 restaurátornak biztosít munkaállomást, valamint 200 új munkahely megteremtéséhez járul hozzá.

A miniszter szerint a kulturális kormányzatnak két fontos feladata van, törleszteni a múlt adósságait – mint ahogy tette azt a Szépművészeti Múzeum Román csarnokának 70 év óta esedékes felújításával -, és olyan dolgokat építeni, amelyek még nem voltak Magyarországon. Az építkezés pénteken elérte a komplexum legmagasabb pontját. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a legkorszerűbb ilyen típusú európai intézmény épül a Szabolcs utcai egykori kórház területén. Kiemelte: a még 2018-ban elkészülő épületegyüttes a 21. század minden követelményének meg fog felelni, korábban soha ilyen magas színvonalú logisztikai háttérrel nem rendelkeztek a magyar múzeumok. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója hozzátette: a kormány 150 éves adósságot törleszt azzal, hogy világszínvonalú háttérbázist épít a Néprajzi Múzeum számára.

2018 a kivitelezés éve a Liget projekt számára, az OMRRK komplexuma mellett épül az 56-osok terén a Néprajzi Múzeum új épülete, zajlik az Olof Palme ház felújítása, valamint egyszerre három szimbolikus parkfejlesztési beruházás is kivitelezési szakaszban jár – mondta az eseményen Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint az öt épületből álló komplexum legnagyobb létesítménye lesz a raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek otthont adó épület, amely a térszint alatt négy, afelett pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket.

Több mint háromezer négyzetméteren kap otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI), ahol könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. A KEMKI a tervek szerint az egyik legjelentősebb közép-európai művészettörténeti dokumentációs központtá válik, amelynek alapját a Szépművészeti Múzeum és az MNG több mint egy évszázad alatt gyűjtött archív dokumentációs anyaga adja. Ez az anyag kiegészül az Artpool és az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus anyagával, így mintegy másfélmillió dokumentum lesz elérhető a kutatók számára.

A fejlesztés régi és új épületek összhangjára törekvő terveit a Narmer Építészeti Stúdió készítette. A telek két értékes, Freund Vilmos által tervezett, régi épületét az örökségvédelmi szempontok figyelembe vételével újítják fel. Az egykori izraelita kórház felvételi épületének, majd imaházának rekonstruált épületében kap helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont, ahol többek között konferenciatermet, kiállítótermet és éttermet alakítanak ki. A területen egy mélygarázs és egy kertészház is épül.

Képforrás: MTI


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •