Zajlik a Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) építése a Liget Budapest Projekt keretében. A beruházás 2018-ra készül el az egykori Szabolcs utcai kórház területén.

MTI

A csaknem 37 ezer négyzetméteres, korszerű, minden szakmai igényt kielégítő épületegyüttesben a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák mellett a tervek szerint helyet kap majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is. Az európai viszonylatban is unikális központ köré a nyitvatartási időben szabadon használható 13 ezer négyzetméteres parkot is kialakítanak.

A projekt keretében összesen csaknem 30 ezer négyzetméteren világszínvonalú műtárgyraktárak és restaurátorműhelyek jönnek létre. A tervezett központ a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria mellett a Városligetben található új intézményeknek biztosít szakmai és infrastrukturális hátteret, de az elképzelések szerint a meglévő budapesti és a vidéki múzeumokkal is együttműködik majd.

Az öt épületből álló komplexum legnagyobb létesítménye a mintegy 30 ezer négyzetméteres, raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek otthont adó épület lesz, amely a térszint alatt négy, a felszínen pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket a műtárgyaknak. Az ott található műhelyek, irodák, műtermek alkalmasak lesznek a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret biztosítani az OMRRK-ban dolgozó múzeumi szakemberek számára.

Az egykori izraelita kórház imaházának rekonstruált épületében kap helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont, ahol az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével elvégzendő rekonstrukció során többek között konferenciatermet, kiállítótermet és éttermet alakítanak ki.

Az épületegyüttesben több mint 3000 négyzetméteren kap otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, amely 21. századi színvonalon felszerelt irodák mellett könyv- és iratarchívummal is segíti majd a kutatók munkáját. A volt kórház területén egy mélygarázst és egy kertészházat is kialakítanak a következő három évben.