Mintegy 3600 hangfelvételbe, 1300 videóba, valamint rengeteg dokumentumba és fotográfiába tekinthetnek be hamarosan a 2013-ban elhunyt énekes, Lou Reed rajongói a New York-i városi könyvtárban – közölték az intézmény az énekes csütörtöki 75. születésnapjához kapcsolódóan.

MTI

Egyelőre a gyűjtemény egy kisebb részét, jegyzetfüzeteket és leveleket mutatott csak be az intézmény, a teljes kollekciót március 20-án bocsátják az érdeklődők rendelkezésére. “Mi lehetne ennél jobb hely, mint annak a városnak a szíve, amelyet annyira szeretett” – mondta Laurie Anderson előadóművész, Reed özvegye, hozzátéve, mindig nagy álma volt, hogy Lou munkáját a nyilvánosság számára teljesen elérhetővé tegye.

Lou Reed Manhattanben, egy hotelben, 1993-ban. Fotó: Philip Greenberg

Anderson válogatta ki és állította össze Reed hagyatékát, miután a rocksztár 2013-ban májtranszplantációját követő komplikációk miatt meghalt. Reed munkássága jelentősen befolyásolta a világ rockzenéjét, elsősorban a hatvanas-hetvenes években.

Több mint 600 órányi arhív felvétel tartalmaznak a régi magnókazetták Fotó: Jason Stern

Lou Reed nevét a hatvanas évek második felében a Velvet Underground frontembereként ismerte meg a világ. Alkoholról, drogról és halálról szóló szerzeményeik sötét, félelmet keltő hangzása és színpadi fellépéseik erősen hatottak a hetvenes-nyolcvanas évek punk, újhullám és europop irányzataira.

Martin Scorsese levele Lou Reednek, 1993-ból. Fotó: Paul Greenberg

A hetvenes évektől sikeres szólókarrierbe kezdett, húsz stúdióalbuma jelent meg. Nevéhez számos filmzene fűződik, filmszerepeket is vállalt.

vezető kép: Gijsbert Hanekroot/Getty