Dicsőségfalat avattak kedd este a pécsi zenei élet kiemelkedő – állami közép-, vagy annál magasabb díjban részesült – tehetségeinek tiszteletére a Kodály Központ aulájában.

MTI, 061.hu

Huszonkilenc olyan pécsi születésű, illetve a városhoz szorosan kötődő zeneművész szerepel a mintegy két és fél méter széles és másfél méter magas dicsőségfalon, aki Kossuth-, Liszt-, Erkel-díjjal vagy Érdemes, illetve Kiváló művész kitüntetéssel rendelkezik. “Fontos számon tartani azon kiemelkedő művészeinket, akik sokat tettek Pécs kulturális életéért és a magyar kultúráért” – hangsúlyozta a  fal avatóünnepségén Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, s emlékeztetett arra, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed található m21 Galériában és Pécsi Nemzeti Színházban hasonló módon tisztelegnek a baranyai megyeszékhely jelentős színészei, valamint tánc- és képzőművészei előtt. “Utoljára a zeneművészet dicsőségfalát avathatjuk fel itt, a zene szentélyében” – fogalmazott Hoppál, utalva a Kodály Központra.

A falat a koncertközpont belső színvilágához illő, rozsdabarna és bézs színek uralják, a plexi lemezek visszafogottan illeszkednek a belső térhez.  A díjazottak falára mások mellett Vidovszky László zeneszerző, Tillai Aurél karnagy-zeneszerző és Lakner Tamás karnagy, Baráti Kristóf hegedűművész, Bogányi Gergely zongorista, Lovasi András szerző-előadóművész, Márta István zeneszerző neve került fel, tábláik táblái véletlenszerű elrendezésben láthatók.

Fotó: Csortos Szabolcs, MTI