Miközben országszerte egymást érik a ’90-es éveket idéző retróbulik, természetesen a Balaton sem kerülheti el a könnyűzenében oly termékeny évtized feltámadt diszkószauruszainak felbukkanását. Már csak azért sem, mivel a hazai dance-pop deresedő halántékú jómunkásemberei nyaranta összességében több időt töltöttek a tóparti hakniszínpadokon, mint Nelson Mandela az apartheid börtönében. A pénteken kezdődő fonyódi Retro Balaton Fesztivál szabadtéri popmúzeumában a magyaros line-up egykori slágergyárosai színe-javának asszisztálásával Dr Alban, a világ leghíresebb svéd fogorvosa biztosít a közönségnek fényesen csillogó partimosolyt.  

MAPET – 061.hu

Európa-szerte klubokban és fesztiválokon is újra hódítanak a kilencvenes évek pophimnuszai és sztárjai: a retróra építve korszak emlékezetes dalait játszó DJ-k a legnagyobb budapesti és vidéki klubokban hoznak össze teltházas partikat. Nehéz erre magyarázatot találni, nyilvánvalóan zenei ízlés kérdése, hogy az ember nosztalgiából, mókából vagy négy bivalyerős sörtől mozdul be az ékegyszerű alapokra vitt ragacsos dallamokra.

A Retro Balaton Fesztivált először 2015-ben rendezték meg Fonyódon, a tavalyi buli kimaradásával a szervezők idén harmadik alkalommal gereblyézték össze a kilencvenes évek hazai popslágergyárosait.

Posza Róbert főszervező megkeresésünkre elárulta, hogy a fesztivál a Családok éve programsorozatába illeszkedik. „Nyaranta rengeteg fesztivált szerveznek a fiataloknak, az egyetemista korosztálynak, de a már gyerekes családban élő harmincasoknak, negyveneseknek csak kevés hasonló nagyszabású rendezvény nyújt szórakozási lehetőséget. A Retro Balaton ezen az arányon igyekszik javítani” – mondta.

A főszervező felidézte, néhányan (például Kozsó) leállások nélkül, a kezdetek óta folyamatosan szórakoztatják a közönséget a szinte teljes egykori hazai dance-pop szcénát felvillantó fonyódi buli fellépői közül, a 2000-es években már lassú feledésre ítélt hazai popcsapatok többségét azonban a pár éve indult retróőrület keltette újra életre. A Retro Balaton line-upjából utolsóként Mr. Rick és Krisz Rudi szálltak fel a nosztalgiavonatra, „ők a nagy visszatérők”, Spigiboy, az Ámokfutók, az Ufo, DJ. Dominique és a külföldi sztárfellépő Dr Alban mellett a szombati nap felhozatalát erősítik. Előtte, pénteken a Bestiák, a Groovehouse, Zoltán Erika, a Kerozin, a Kozmix, a Desperado és a zenekarral Csordás Tibi meg a Fiesta ültetik be az időgépbe a közönséget.  

Posza Róbert elárulta, ezen a két napon nem kell sokat bíbelődniük a zenekari beállásokkal, utalva ezzel a szintén a szervezésükben megvalósuló, évente megrendezett RockBalaton fesztiválra, ahol 100% élő zene 0% tátogás mottóval a magyar rock és metál színtér nagyágyúi adnak koncertet, idén augusztus 9. és 12. között. A Családok éve szellemében a 14 év alattiaknak mindkét fesztiválon ingyenes a belépés, a kétnapos retrópartin balatonlellei borok és balatoni kézműves sörök is várják a látogatókat.

Ha minden igaz, a nosztagikus hangulatban az elmúlt idők egyik legfontosabb, ámde a XX. század egyik mélypontjának tekinthető divattrendje, a kilencvenes évek módijának reneszánsza is csúcspontra juthat Fonyódon. Szóval elő az átlátszó műanyagszandálokkal, platformcipőkkel és bocsúzokkal, a pufi hajgumival és a karmos hajcsattokkal, pattanjunk bele a kertésznadrágba és előrelátóan készítsük be a neon mintás széldzsekiket. Walkman és tamagocsi nem fog kelleni.