Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 55
 •  
  55
  Shares

Az újhullámos cukrászdák és specialty kávézók trendjétől elszakadva, magát „régi típusú újként” aposztrofálva nyitott meg szeptemberben a Lúd Cukrászda a Klauzál Piacon. Békebeli ízek, nagyanyáink süteményei várják azokat, akik valami (régi) újra vágynak.

061.hu – Tihanyi Rita

A Lúd Cukrászda a csarnok előteréből nyíló kis üzlethelyiségbe költözött, aminek a legnagyobb előnye, hogy elterjeszkedhetnek a fedett teraszon, így esőben is lehet sütizni, kávézni. Az ötletet a piacra járók adták: a Lúd tulajdonosa zöldségespultot üzemeltet a csarnokban, és a vásárlókkal beszélgetve jutott arra, hogy hiányzik nem csak a piacról, de a környékről is egy jó cukrászda, kávézó. Így lett a Lúd Cukrászda, nevével emléket állítva a Klauzál Piacnak, ami régen a ludakról volt híres.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Régi típusú új cukrászda – ez azt jelenti, hogy a klasszikus, nagyanyáink által készített süteményeket találunk az állandó kínálatban: diós kosárka, Rigó Jancsi, Eszterházy, Rákóczi túrós, képviselőfánk, krémesek és társaik. A klasszikusokon túlmutató kínálat változik, a szezon, és a cukrász kedve szerint. A Lúd olyan, mint egy kis vidék a fővárosban, és ezt erősíti a fiatal cukrászuk is, aki vidéken nőtt fel, és a nagymamája által készített süteményekből merít ihletet. Mindegyik vajjal készül, és állati eredetű tejszínt használnak.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Mivel nyakunkon a nyár, bekerült a kis üzletbe az elmaradhatatlan fagylaltpult, amibe a belevalót helyhiány miatt nem ők készítik, hanem a Hisztéria Cukrászda díjnyertes fagylaltjait lehet megkóstolni.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A sütemények mellé olasz kávét főznek, és minden reggel frissen készül négyféle pogácsa, ami szintén népszerű. A csarnok közössége nagyon összetartó, a süteményekhez igyekeznek a lehető legtöbb dolgot onnan beszerezni: a vajat, a húst, a gyümölcsöket. Rendeléseket is felvesznek, aprósüteményre, születésnapi tortára.

Fotó: Horváth Péter Gyula

A teraszt benövényesítve, zölden képzelik el, úgy lesz igazán hangulatos, padokkal, még több asztallal. Mivel a családi cukrászdának tartják magukat, ezért a tervek között szerepel egy játszósarok kialakítása is.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 55
 •  
  55
  Shares