A honvédtisztavatást megelőző “száznapos ünnepség” hagyományait folytatva szombaton az Orczy-parkban ismét megrendezi a Ludovika Fesztivált a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE).

MTI

A Ludovika Fesztivál múltja 1924-ig nyúlik vissza, amikor a 18. században megkezdett és 1919-ben megszakadt száznapos ünnepséget – amely az avatásig hátralévő időt jelöli – ismét megtartották a végzős akadémisták tiszteletére. Az immár hetedik alkalommal megrendezendő Ludovika Fesztiválon az érdeklődők különféle játékokon, vetélkedőkön, változatos családi- és gyermekprogramokon vehetnek részt. Megismerkedhetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, sportegyesületével, hallgatói önkormányzatával. Mindemellett a látogatókat gasztrosétány, számos katonai, rendészeti és katasztrófavédelmi bemutatósátor, veterán és harcászati gépjármű is várja. A fesztivál ideje alatt helyszíni regisztrációt követően az Orczy Kalandpark és a Ludovika főépülete egyaránt ingyenesen látogatható.

A 10 órakor kezdődő ünnepségen beszédet mond Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Molnár Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj parancsnoka. Ezután a Ludovika Zászlóalj kiváló tanulmányi eredményű, végzős honvédtisztjelöltjei részére adnak át elismeréseket, így a Szent László-díjat, a Bólyai-vándorkardot, a Kossuth-dísztőrt és a Hadik András Tanulmányi Vándordíjat. Ezt követően a Magyar Honvédség Központi Katonazenekarának zenés alaki bemutatójával folytatódik a program, de a délután 5 óráig tartó rendezvényen műsort ad a tatai helyőrség zenekara, valamint a Nemzeti Honvéd Díszegység Különleges Díszelgő Csoportja is. A délelőtt folyamán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai és a rendőrtiszti kar hallgatói szemléltetik a kutyás bevetést, de bemutatkoznak a honvédség tűzszerész ezredének robbanóanyag-kereső kutyái is, s a szolnoki helikopter bázis is készül kutyás bemutatóval. Mindemellett a Katasztrófavédelmi Intézet műszaki mentést szemlélteti roncsvágással, míg a rendőrtiszti kar hallgatói és az egyetem sportegyesülete intézkedéstaktikai és közelharc, majd később tonfa bemutatót tartanak. Az egész napos programokat az egyetem sportegyesületének hagyományőrzőinek 1848-as, valamint I. világháborús harcászati bemutatója zárja. A fesztivál programjairól részletes információk találhatók az NKE honlapján (http://uni-nke.hu/esemenyek/2016/05/07/ludovika-fesztival-es-szaznapos-unnepseg)