Két kiállítást, két fesztivált és csaknem 40 kapcsolódó programot – filmvetítéseket, előadásokat, koncerteket, rendhagyó tárlatvezetéseket – kínál a Ludwig Múzeum (Lumú) szombaton induló, Ludwig Passion elnevezésű, tízhetes eseménysorozata.

061.hu

A Ludwig Passion gerincét két egymással szinte párhuzamosan futó kiállítás adja. A berlini Künstlerhaus Bethanienből érkező, április 16-tól június 26-ig látogatható Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállítás a 60-as, 80-as évek zenei rajongói magatartását járja körül, különös tekintettel a rockzenére. A május 6-tól június 26-ig nyitva tartó Rock/tér/idő pedig a magyarországi underground könnyűzene és a képzőművészet kapcsolatára fókuszál a 70-es, 80-as években, és mérföldkőnek tekintett műveket, helyszíneket, nézőpontokat mutat be – közölte az MTI-vel szerdán a Ludwig Múzeum.

A kiállításokhoz sokszínű programkínálat is kapcsolódik: a majd húsz filmet tartalmazó vetítéssorozatban világsztárokat, többek között David Bowie-t és Mick Jaggert felvonultató kultuszfilmek, a Rock/tér/idő tárlattal párhuzamosan pedig olyan, a korszakot meghatározó filmek lesznek láthatók, mint a Kopaszkutya, a Kutya éji dala, az Eszkimó asszony fázik vagy a legendás punkzenekart, a CPg-t bemutató Pol Pot megye punkjai című dokumentumfilm. A múzeum kiállításain megszokott tárlatvezetések mellett a hazai zeneipar ikonikus figurái – Beck Zoltán, Legát Tibor, Menyhárt Jenő, Müller Péter Sziámi, Vitáris Iván vagy Wahorn András – tartanak személyes beavatást, míg A Late Night Passion keretében késő esti közönségtalálkozóra várja az érdeklődőket Kollár-Klemenz László, valamint Szabó Benedek és a Galaxisok. Fellép a Noise Flowers zenekar, amelynek vendége Presser Gábor lesz.

Szintén a Ludwig Passion része hat feltörekvő zenekar június 4-i koncertje a Müpa és a Ludwig Múzeum közös pályázatát lezáró, egész estés Garázsband fesztiválon. A június 17. és 19. között zajló Duna Pest Fesztiválhoz a Lumú Julius Popp nagyszabású helyspecifikus installációjával, a Bit.Fall című munkával csatlakozik. Az eseménysorozathoz kapcsolódóan a múzeum különleges Ludwig Passion rajongói kártyát ad ki, amellyel az összes program látogatható – közölte a Lumú.