Barakonyi Zsombor művészete egyedien mutatja be a belvárosi hangulatot. A fővárosi életérzés egyik legelismertebb és leghitelesebb megjelenítőjének munkássága még a szakértelem nélküli műkedvelőket is elvarázsolja. Nem véletlenül, hiszen a graffiti világa keveredik a tradicionális festészettel, ami nem mindennapi világot tükröz.

A Belváros-Lipótváros elcsent pillanatait éppúgy őrzik Barakonyi Zsombor festőművész munkái, mint a reptéri várakozás egyedi izgalmát. Van úgy, hogy képein felismerhetők Budapest tipikus terei: a Keleti Pályaudvar vagy a Ferenciek tere, más kompozíciókon viszont csupán a városi lét hangulata jön át. Képeinek alapjául szolgáló fotókat saját maga készíti. Egy helyütt erről úgy beszélt: „Munkáim a városi élmény egy markánsan sajátos megközelítését kínálják a nézőknek. Varázslatosan átformált képeim a kollektív emlékezetből és a kozmopolita városlakók tapasztalataiból merítenek, és egy olyan látomásszerű városképet tárnak a nézők elé, amely egyszerre személyes és ismerős.”

A művein hétköznapi jeleneteket szerepelnek, viszont olyan fényviszonyokkal, hogy a látott történést éppen azok mivoltából emeli ki. „A műveimen a hétköznapi szakralitást mutatom meg, vagyis azt a világot, amit az emberek nem vesznek észre, noha a szemük előtt van” – mondja a művész.

Névjegy:

Barakonyi Zsombor (1972, Budapest) festőművész. 1996-2001 között végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, 2007-ben doktori fokozatot szerzett. Különleges atmoszférájú városképei saját fotó alapján, egyedi technikával, fatáblára készülnek. A semleges szürke alapra felvitt rétegek egymásra montírozása, a festék spray, gumihenger vagy sablon használata, a kitakarás, maszkolás technikája hagyományos filmes fogásokat ötvöz a nagyvárosi graffitti eszköztárával. A dobozképeken megjelenő filmszerű jelenetek alapja pillanatfelvétel, az elidegenítő gesztusok révén mégis időtlenséget sugároznak. A valóságos részletekből újrakonstruált víziószerű városkép kozmopolita nagyvárosi hangulata mindenki számára ismerős.

Fotók: zsomborbarakonyi.com