Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ma negyvenéves Michael Fassbender ír-német filmszínész, aki ugyanolyan hitelességgel alakít éhségsztrájkoló IRA-harcost és szexfüggő nagyvárosi férfit, mint gonosz rabszolgatartót vagy az Apple céget megalapító Steve Jobs-t.

MTI

Heidelbergben született német apától és ír anyától, de Írországban nevelkedett. Rajongott Quentin Tarantinóért, már tizenhét évesen elkészítette a rendező Kutyaszorítóban című filmjének színpadi változatát, amelynek rendezője és szereplője is volt. Tizenkilenc évesen költözött Londonba, hogy színészetet tanuljon, és még ma, világhírű filmsztárként is ugyanabban a lakásban lakik a brit főváros egyik belső kerületében, Hackneyben. A kitartó és alapos Fassbender a Sztanyiszlavszkij-módszeren alapuló “method acting” híve, melynek során a színészek megteremtik magukban a karakterek érzelmeit és gondolatait, így játékuk természetes, minden műviségtől mentes lesz.

A drámaiskolát nem fejezte be, mégis azonnal színházi szerződést kapott Csehov Három nővérében. Első nagyobb filmes szerepét Tom Hardy – akivel a színiiskolában barátkozott össze – és Damian Lewis társaságában Az elit alakulat című tévésorozatban kapta, melynek producere Steven Spielberg és Tom Hanks volt. Ezután évekig vergődött kisebb szerepek és sorozatok útvesztőjében, és már csaknem harmincéves volt, amikor Sztelioszként tűnt fel a Leonidász spártai királyról szóló 300 című filmben. A szereppel, melynek kedvéért izomtömeggé gyúrta magát, egy csapásra szívébe zárta a közönség és a kritika is. Egy évvel később került a mozikba a francia Francois Ozon rendezte Angel, amelyben Romola Garai volt a partnere.

Az Éhség című, 2008-ban forgatott filmmel kezdődött legendásan jó munkakapcsolata Steve McQueen brit rendezővel. A hírhedt Maze börtönben játszódó drámában az IRA-tag Bobby Sands bőrébe bújt, aki belehalt éhségsztrájkjába, amelyet azért kezdett, hogy a britek ismerjék el politikai fogolynak. A film kedvéért újabb drámai átalakuláson ment át, ezúttal 16 kilótól szabadult meg orvosi felügyelet mellett egy különleges diéta segítségével. Az alkotás egy tizenhét perces, ugyanabból a kameraállásból felvett, vágatlan jelenetről is híres; a forgatás előtt a két szereplő, Fassbender és Liam Cunningham két hétig mindennap húszszor próbáltak, és már negyedszerre sikerült a felvétel. Fassbender alakítása felkeltette példaképe, Tarantino érdeklődését, aki személyesen kérte fel a második világháborúban játszódó Becstelen Brigantyk egyik szerepére. A színész ismertsége olyan filmekkel nőtt évről évre, mint Az Akvárium, a Jonah Hex vagy a Jane Eyre.

2011-ben Steve McQueen második játékfilmjében, a Shame – A szégyentelenben egy sikeres, de a szexfüggőség poklában elmerülő New York-i férfi magányát, érzelmi kapcsolatra való képtelenségét érzékeltette kifinomult arcjátékával, gesztusaival, újra bizonyítva, hogy kiválóan jelenít meg önmagukkal harcban álló figurákat. Jutalma a Velencei Filmfesztivál legjobb férfi színészének járó díj, Golden Globe- és BAFTA-jelölés lett. Két évvel később ismét McQueen instruálta a díjesővel jutalmazott 12 év rabszolgaságban. A gonosz és kegyetlen ültetvényes szerepéért először jelölték Oscar-díjra, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Az Apple céget megalapító, majd a távozása után csődtől fenyegetett céget ismét a csúcsra juttató Jobs megformálásáért a legjobb férfi főszereplő kategóriában is Oscar-esélyes lett. Három X-Men-filmben alakította a fiatal Magnetót, Ridley Scott Prometheusában, az Alien-univerzumban játszódó sci-fiben egy android bőrébe bújt, a videojátékon alapuló Assassin’s Creedben pedig egy titokzatos ősi szövetség 15. századi tagját, és annak 21. századi  leszármazottját játszotta.

A 2015-ös Macbethről a kritikusok egyöntetűen azt írták: Fassbender ezért a szerepért született. Shakespeare műve az ausztrál Justin Kurzel rendező kezében az eredeti tragédia kereteit szétfeszítő noir-thriller lett, a főhősből egyik pillanatban sebezhető emberi lényt, a másikban szörnyeteget formált. Filmjeinek ebbe a “komolyabb” vonulatába illeszkedik a Veszélyes vágy 2011-ből, a képregényfigura ihlette Frank, amelynek nagy részében egy papírmasé maszkot viselt és a Slow West című akció-western 2015-ből.

Legutóbbi filmjét, a Song to Song című, Terrence Malick rendezte romantikus drámát, amelyben olyan más sztárokkal szerepel együtt, mint Ryan Gosling, Rooney Mara és Natalie Portman, március közepén mutatták be az Egyesült Államokban. Az Alien-filmek következő darabja, a Covenant májusban kerül a mozikba, és a tervek szerint ősszel mutatják be a Jo Nesbo Hóember című krimijéből készülő filmet, amelyet tavaly forgattak Norvégiában, és amelyben Fassbender a különc nyomozót, Harry Hole-t alakítja.

A színész magánéletét igyekszik elrejteni a nyilvánosság elől, párkapcsolatairól ritkán beszél. Alicia Vikander Oscar-díjas svéd színésznővel 2014-ben, a Fény az óceán felett című filmdráma forgatásán szerettek egymásba, és – bár már többször felreppentek a szakításukról szóló pletykák – a jelek szerint azóta is együtt vannak.

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •